• Film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić otvara četvrti PAFF (VIDEO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Četvrti po redu Pančevo film festival biće otvoren 6. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u pijat“, nagrađenog filma koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta.

    Hana je sa svojim kratkim filmovima prethodnih godina bila gost PAFF-a, a ovoga puta će, pored filma otvaranja, učestvovati i u radu mladog žirija, koji pored nje kao mentora, čini i šesnaest srednjoškolaca. Zajedno, oni će odlučivati o nagradama za takmičarski program kratkih filmova “Rani Radovi“.

    “Ne gledaj mi u pijat“ priča je o Marijani (naturščik Mia Petričević), devojci koja živi u stanu sa bolesnim ocem, neodgovornom majkom i bratom s posebnim potrebama, i koja počinje da iskušava sopstvene granice kroz susrete sa nepoznatim muškarcima.

    Hana Jušić rođena je 1983. u Šibeniku. Studirala je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Fakultetu umetnosti u Zagrebu, nakon čega je upisala studije filmske i televizijske režije. Dosad je režirala i pisala scenario za više kratkih i dokumentarnih filmova, a “Ne gledaj mi u pijat“ je njen debitantski film.  

     

     

    Gost PAFF-a: Nikolaus Gejrhalter, retrospektiva i masterklas

     

    Nikolaus Gejrhalter je jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista čiji su filmovi prikazani na gotovo svim većim svetskim festivalima. Njegovi opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere teme obrađuju vrlo temeljno, bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni). Sa 22 godine osnovao je producentsku kuću Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (NGF), a godine 1992. snimio je svoj prvi film Eisenerz. Dve godine kasnije snima svoj prvi dokumentarni film Washed Ashore. Pažnju publike, žirija i kritike privlači filmom Pripjat (1999), koji osvaja Nagradu SCAM na festivalu Cinéma du Réel i Grand Prix na festivalu Diagonale u Gracu. Nakon Pripjata snima epski četvorosatni dokumentarac Elsewhere (2001). Film je prikazan na međunarodnim festivalima u Solunu, Torontu, Jihlavi i na IDFA-i, gde osvaja posebnu nagradu žirija, kao uostalom i njegov sledeći dugometražni film, Hleb naš nasušni (2005). U sledećih deset godina Geyrhalter tematizuje noćni rad u Evropi u filmu Abendland (2011) i prizore urbanog propadanja širom sveta u filmu Homo Sapiens (2016), koji je prikazan u programu Forum na Berlinalu, zatim na međunarodnim festivalima u Hong Kongu, Edinburgu, Karlovim Varima, festivalu Cinéma du Réel i na Viennaleu.

     

    Publika će na četvrtom Pančevo Film Festivalu imati priliku da pogleda tri ostvarenja ovog majstora dokumentarnog filma, koja predstavljaju presek njegove bogate karijere.

     

    „Homo Sapiens“ (2016) govori o ograničenosti i krhkosti ljudskog postojanja na kraju industrijskog doba. Film postavlja pitanje šta znači biti čovek i šta će ostati od naših života nakon što nas više ne bude. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Berlinaleu.

     

     

     

    “Hleb naš nasušni“ (2005), visokobudžetni dokumentarac koji se snimao gotovo tri godine, otkriva u potpunosti nepoznate procese industrijske proizvodnje i obrade hrane životinjskog i biljnog porekla.

     

    “Godina posle Dejtona“ (1997) troipočasovni je portret prve godine mira u Bosni. Ovo je filmska priča o humanosti u čijoj pozadini se nazire rat koji je upravo završen, priča o mogućem zajedničkom životu, koji je, čini se u tom trenutku, nemoguć i nezamisliv. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

     

     

    Nikolaus Gejrhalter će na 4. PAFF-u održati i masterklas 7. septembra. Gostovanje i retrospektiva omogućeni su saradnjom sa Austrijskim Kulturforumom iz Beograda. Ulaz na sve programe Pančevo Film Festivala je besplatan i otvoren za sve posetioce.

     

    I ove godine, ekipa Pančevo film festivala priprema delikatese poslednjeg ponedeljka u avgustu kao najavu četvrtog izdanja PAFF-a, a u okviru programa “Delikatesni ponedeljak” u Kulturnom centru Grad. Inspiracija za PAFF – La Grande Bouffe nam je film “Velika gozba” Marka Fererija iz 1973, a na meniju će biti sve od predjela do dezerta začinjeno muzikom italijanskih majstora hrane i filma . 

    Četvrti po redu Pančevo film festival biće otvoren 6. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u pijat“, nagrađenog filma koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura