• Pančevka krenula na put sa 120 dinara i jednim evrom i za dve godine obišla preko trideset zemalja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dvadesetdvogodišnja Pančevka Miljana Žutić, već dve godine je na neobičnoj misiji. Ona putuje svetom sa rancem na leđima, i zarađuje novac za dalje putovanje tako što izvodi uličnu pantomimu.

    Na ovaj poduhvat se opredelila 2015. godine, nakon dvogodišnjeg rada u jednom od najvećih svetskih lanaca hotela gde je bila kao kuvar u glavnoj kuhinji. Jednom prilikom je otputovala na odmor u Istanbul, gde sasvim slučajno upoznala mlade ljude koji putuju svetom uz pomoć sajta Couchsurfing.

    – Oduvek sam želela da putujem. I onda sam pomislila ako nastavim da radim ovaj posao, imaću novca, ali neću imati vremena. A ako odem neću imati novca, ali ću imati vremena. Ipak sam odlučila da želim da proputujem svet, rekla je Miljana.

    Pažljivo je razmislila i istražila kakve su joj opcije. Rešila je da kupi ranac, šator i Bibliju i krene na put. Iz kuće je izašla 4. juna 2015. godine sa 120 dinara i kovanicom u vrednosi od jednog evra.

    – Platila sam kartu do Beograda i uspela da dođem da autoputa koji vodi za Budimpeštu. Tamo nije bilo lako, jer nisam izašla na dobroj lokaciji za stopiranje, priča Miljana. Čovek koji je želeo da joj pomogne je odvezao u obližnje mesto, gde je tek nakon nekog vremena našla gradski prevoz do centra grada. Za ovaj poduhvat joj je bio potreban novac, pa je evro koji je nosila sa sobom pomogao da započne svoju neverovatnu avanturu.

    Od tada do sada Miljana je posetila Mađarsku, Slovačku, Austriju, Italiju, Francusku, Švajcarsku, Luskebmurg, Nemačku, Dansku, Češku, Grčku, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Bugarsku, Tursku, Iran, Poljsku, Belorusiju, Ukrajinu, Rumuniju, Bugarsku, Izrael, Palestinu, Jordan, Egipat, Sudan, Gruziju, Azerbedžan i Jermeniju.

     

     

    U poslednjem potezu kada je obilazila zemlje Kavkaza, kaže da je upoznala jednu od najboljih zemalja i jednu koja nije ostavila na nju lep utisak.

    – Gruzija je jedna od najgotroprimljivijih zemalja. Puna je turista, a takođe i ljudi kao i ja putuju s rancem na leđima, dok je već susedni Azerbejdžan potpuno drugačiji, objašnjava svetska putnica.  

    To je i bila njena ideja, da otkrije razlike između zemalja, ali i da shvati šta sve zajedničko one imaju.

    – Sve države su različite na svoj način i iste na neki svoj način. To je ono što je divno, rekla je Miljana.

     

     

    Da bi nastavila putovanja ona izvodi uličnu pantomimu. Nosi kostim Peiere Statue (Pjera Statue) i izvodi pokrete kada neko od publike ubaci novac u njenu kutiju na kojoj piše da putuje celim svetom, kao i njeni kontakti na društvenim mrežama. Smeštaj obezbeđuje preko pomenutog sajta, gde svi koji putuju mogu da ostane podatke o sebi, a s druge strani oni koji imaju mogućnosti da besplatno ugoste „svetske putnike“ ostavljaju infromacije o svojim smeštajnim kapacitetima.

    Miljanino iskustvo je više nego odlično, ona je šator koji nosi sa sobom prvi put otvorila tek nakon godinu i nešto dana, i to kada je bila u poseti Jordanu, gde je uspela da se krsti na istom mestu kao i Isus Hrist, što pamti kao jedno od najlepših trenutaka svoje dvogodišnje avanture.

    – Iskreno iznenadila sam i samu sebe. Inače sam vrlo plašljiva osoba, kaže ova zanimljiva devojka i dodaje da je ipak želja da poseti sve zemlje sveta mnogo jača od strahova.

    – Volela bih da jednog dana napravim muzej u kojem će se naći svi oni predmeti koje sam donosila s putovanja. To su tradicionalni predmeti koji su specifični za tu neku određenu zemlju – ručni radovi, odeća, obuća ili neki predmeti koji postoje samo u toj državi. Želela bih da omogućim onima koji nemaju mogućnosti da putuju da osete duh drugih kultura i naroda, ističe Miljana.

     

     

    Kaže da trenutno uživa u životu. U Srbiju se na par dana vratila da obnovi pasoš koji je ispunjen pečatima, ali svoje putovanje već ovih dana nastavlja odlaskom u Nemačku. Vrlo brzo nakon toga će otići u Portugala gde će iz luke Lagos „hvatati“ prevoz do Latinske Amerike. Ona misli da ćemo se sledeći put sresti za nekih godinu dana jer na tom kontinentu ima dosta mesta koje želi da poseti, odakle će nam doneti još mnoštvo priča i zanimljivih predmeta.

    Pogledajte na sledećem linku, gde je do sada sve putovala Miljana i pratite njene nove avanture. 

     

    https://www.facebook.com/pierre.statue.serbia/Dvadesetdvogodišnja Pančevka Miljana Žutić, već dve godine je na neobičnoj misiji. Ona putuje svetom sa rancem na leđima, i zarađuje novac za dalje putovanje tako što izvodi uličnu pantomimu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]