• PANČEVO: U četvrtak uvodno veče sedme manifestacije „Jedna knjiga – jedan grad”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u četvrtak, 28. decembra u 19 sati biće održano uvodno veče manifestacije „Jedna knjiga – jedan grad” koja će sedmi po sedmi put biti održana u Pančevu u organizacije Gradske biblioteke. Ovogodišnja manifestacija posvećena je knjizi „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” Lasla Vegela. U programu koji najavljuje književno druženje koje će se nastaviti krajem januara, učestvovaće Ana Kukolj iz izdavačke kuće „Akademska knjiga”, Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka i Laslo Vegel, autor.

    Roman lasla Vegela „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” govori o istoriji jedne novosadske porodice. Priča o njoj počinje krajem decenije 20. veka i završava se sa početkom 21. veka i pokazuje apsurdnost porodične priče jedne nacionalne manjine, pripovedajući o paralelnim životima dede (Janoša Šlemila) i njegovog unuka (Ferenca Šlemila).

    – Zamisao da prozborimo nešto više o temi koja je aktuelna, a tiče se identiteta kao neuralgične tačke svih tenzija na ovim prostorima, bilo da su ti identiteti nametnuti ili oduzeti na određeni način. Svako od nas pojedinačno u našim porodicama, za poslednjih stotinak godina ima nekog pretka koji je obespravljen, da se svi možemo pitati ko smo i gde smo, rekao je dorektor Gradske biblioteke Dejan Bosnić.

    Laslo Vegel je prozni i dramski pisac, esejista i kritičar. Rođen je u Srboranu 1941. godine. Studirao je mađarski jezik i književnost na Univerzitetu u Novom sadu i filozofiju na Univerzitetu u Beogradu. Bio je novinar, član redakcije novosaskdog časopisa „Uj Symposion” i „Polja” zagrebačkog Prologa, glavni urednik novosadske „Tribine mladih”, urednik subotnjeg kulturnog dodatka lista „Magyar Szo”, dramaturg televizije Novi Sad, stalni pozorišni kritičar lista „Politika”, koordinator novosadske kancelarije Fonda za otvoreno drušzvo. Od 2002. godine živi od svog književnog rada.

    Nemanja Vujić, menadžer manifetsacije je dodao da će se razgovor o knjizi nastaviti u drugoj polivini januara kada će manifestacija biti zvanično održana, a pričaće se o istorijskoj ravni romana, sociološkom aspektu i nečemu što sam autor naziva „bezdomnom” književnošću.

    U četvrtak, 28. decembra u 19 sati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo biće održano uvodno veče pod nazivom „Zavođenje” manifestacije „Jedna knjiga – jedan grad” koja će sedmi po sedmi put biti održana u Pančevu u organizacije Gradske biblioteke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]