Lokalna samouprava prekršila dogovor - račun u blokadi

Apoteci Pančevo hitno potrebna finansijska injekcija

Pančevo, Pet, 22/01/2016 - 18:34
Ivana Predić
Dugogodišnje urušavanje ustanovu dovelo na rub propasti
Od 31. decembra prošle godine račun Apoteke Pančevo je u blokadi. Zbog toga od tada ustanova ne može da nabavlja lekove i druga medicinska sredstva. Kako smo saznali od nadležnih u Apoteci Pančevo, neki medikamenti već nedostaju, a robe ima za, otprilike, još dve nedelje. Upućen je dopis i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, od kojeg se čekaju smernice za dalju nabavku lekova.

Dugogodišnje urušavanje Apoteke Pančevo dovelo je danas ovu ustanovu na rub propasti. Ukoliko se uskoro ne nađe novac za otplatu dugova prema poveriocima, ova ustanova primarne zdravstvene zaštite bi mogla da bude zatvorena, a 118 radnika, koliko ih sad ima, da ostane bez posla.

Nada da se to neće desiti kod rukovodstva još uvek postoji. Ipak, situacija je, kako kaže za naš portal Jelena Eror, direktorka Apoteke Pančevo, vrlo teška.

„Problem je prevazišao menadžment i mora se rešavati uz pomoć drugih institucija. Pokušavamo da nađemo rešenje. Pisali smo Ministarstvu finansija, Vladi Republike Srbije, bili smo u Ministarstvu zdravlja i u svakodnevnom smo kontaktu sa nadležnima iz lokalne samouprave. Nažalost, odgovor ministarstava je da oni ne mogu da posreduju u rešavanju problema jer je osnivač Apoteke Grad Pančevo. S druge strane, nadležni u lokalnoj samoupravi tvrde da novca u budžetu za otplatu dela dugova nema“, zakjljučuje Jelena Eror.

U novembru prošle godine na imejl adresu nekih medija, institucija i nadležnih u lokalnoj samoupravi stigla je „prijava protiv privatnog lobija koji uništava Apoteku Pančevo“, koju su potpisali „nezadovoljni radnici Apoteke“. U njemu se kritikuje novo rukovodstvo i navodi da su Jelena Eror i njen pomoćnik Milan Stanisavljević u sukobu interesa jer su vlasnici lanca privatnih Apoteka. Jelena Eror odgovorila je za naš portal da dopis nisu poslali radnici ustanove već da je to „provokacija određenih osoba i pokušaj da se rukovodstvo diskredituje kako se reforme ne bi završile“. Zaposleni su, prema njenim rečima, potpisali dokument kojim se ograđuju od takvih saopštenja. Ona je dodala da nije u sukobu interesa i da nije vlasnik niti direktor nijednog lanca privatnih apoteka.

Međutim, kako objašnjava naša sagovornica, pre samo nekoliko meseci Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva prisustvovao je svim sastancima u Gradskoj upravi sa poveriocima sa kojima je postignut dogovor o reprogramu duga.

„Ti razgovori su imali posebnu težinu jer je uz Apoteku stala lokalna samouprava kao garant da će se dugovi otplatiti. Svi dobavljači su imali dobru volju da nam izađu u susret, a obećali su i da će nam otpisati kamate u iznosu od oko 250 miliona dinara. Međutim, sve to je palo u vodu kada je izglasan novi budžet u kojem nije bilo novca za Apoteku. Mi smo za to saznali iz medija 29. decembra, a uskoro i poverioci, koji su smatrajući da je dogovor prekršen, već 31. decembra pustili izvršne isprave, čime je naš račun blokiran. Pokušali smo da odobrovoljimo nadležne u „Medikomu“ koji se već tri godine sude sa Apotekom, da povuku naplate i oni su pristali, ali samo uz garancije grada da će dug biti vraćen. Nažalost, rečeno nam je da lokalna samouprava u ovom trenutkune ne može da da te garancije“, ističe direktorka Apoteke Pančevo.

Nakon toga još jedan dobavljač je pustio prinudnu naplatu duga, a na računu su i zarade zaposlenih za novembar. Prema podacima Narodne banke Srbije na dan 22. januar 2016.godine, iznos blokade je 27.210.511 dinara.

Povodom ovog slučaja nameravli smo da pričamo i sa Sašom Pavlovim, gradonačelnikom Pančeva. Molba za razgovor prosleđena je njegovom kabinetu, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Gradonačelnikovu izjavu o Apoteci Pančevo iz decembra meseca, možete pogledati u videu u okviru teksta.

Podsetimo, zbog nesavesnog rada i prethodne direktorke Branke Milojević prema dobavljačima je napravljen dug od 744 miliona dinara. Za tri godine, koliko je bila na čelu Apoteke Pančevo Branka Milojević zaposlila je preko šezdesetoro ljudi, uglavnom nemedicinskog kadra. Uhlebljenje u ustanovi primarne zdravstvene zaštite tada, kako saznajemo, našli su povrtari, ratari i aviomehaničari. Protiv bivše direktorke (koja je postavljena na to mesto kao kadar Jedinstvene Srbije, da bi se kasnije učlanina u Srpsku naprednu stranku), i njenog pomoćnika Davida Stokića od marta prošle godine zbog zloupotrebe službenog položaja vodi se krivični postupak u Višem tužilaštvu u Pančevu. I pored svih afera bivšeg rukovodstva tadašnji gradonačelnik Pavle Radanov i političari tri godine nisu reagovali. 

Kada je u julu 2015. godine kontroverzna direktorka smenjena, na predlog SNS-a na njeno mesto postavljena je Jelena Eror. Kako ona navodi s njenim dolaskom počela je konsolidacija Apoteke koja je bila vrlo uspešna. 

„Da ustanova nije ušla u blokadu 1. mart bismo dočekali na pozitivnoj nuli. Kada smo došli u Apoteku ustanova je vodila 33 sudska spora. Nasledili smo i ogromnu količinu nemedicinske robe široke potrošnje koju smo pokušali na popustima da rasprodamo. Smanjili smo materijalne troškove, broj zaposlenih sa 180 na 118, ukinuli stimulacije, uštedeli gde god smo mogli i uspeli da podignemo promet za 40 odsto“, rekla je Jelena Eror.

Apoteka Pančevo nije usamljeni slučaj lošeg rukovođenja. Ustanove u gradovima širom Srbije imaju slične probleme, ali je Pančevo imalo tu čast da se nečiji nesavestan rad meri dugovima od sedam miliona evra.

I. Predić

 
MarketingNajnovije vesti