EPS za danas najavio obustavu isporuke električne energije

Apoteka Pančevo ostaje bez struje

Pančevo, Pet, 03/06/2016 - 09:09
Ivana Predić

Već šest meseci traje agonija zaposlenih u Apoteci Pančevo, a ovih dana kriza se produbljuje. I pored brojnih protesta, razgovora sa predstavncima države i lokalne samouprave, rešenje za tu ustanovu čiji je račun blokiran od 31. decembra 2015. godine, koja nema lekova i čiji radnici nisu primili platu za januar, nije pronađeno. Umesto obezbeđivanja novca za deblokadu računa, kako bi Apoteka počela normalno da radi, za danas je najavljeno isključenje struje.

Dokument „EPS snabdevanja“, u koji smo imali uvid, stigao je u ustanovu 30. maja, a u njemu stoji da će se u petak 3. juna posle 11 sati  isporuka električne energije biti obustavljena objektima u sledećim ulicama: Karađorđeva 2 (gde se nalazi i uprava Apoteke Pančevo), Žarka Zrenjanina 108, Braće Jovanovića bb, Trg Slobode 3 (apoteka „Centar“), kao i u objektima u Kačarevu, Ivanovu, Omoljici, Banatskom Novom Selu i Dolovu.

Kako smo saznali u Apoteci Pančevo, tokom brojnih sastanaka predstavnici Vlade Srbije, ministarstava, lokalne samouprave i EPS-a tvrdili su da do isključenja struje neće doći. Međutim, kako je ugovor koji je ustanova zaključila pre dve godine sa „EPS snabdevanjem“ istekao 30. aprila, sprovedena je javna nabavka za novog dobavljača električne energije. Na tom tenderu pobedila je firma „Proenerdži Bgd“ koja je dala najpovoljniju ponudu.

Prema Zakonu o energetici, u toj situaciji potrebno je pravno promeniti snabdevača, ali i izmiriti  obaveze prema prethodnom. Apoteka Pančevo duguje EPS-u oko 1,2 miliona dinara i nema novca da dug plati. S druge strane EPS više nije snabdevač Apoteke Pančevo i nema mogućnosti ni obavezu da im isporučuje električnu energiju.

Iako smo kontaktirali nadležne iz lokalne samouprave, nismo dobili odgovor da li grad Pančevo može i da li će preduzeti određene korake kako do isključenja struje ne bi došlo.  

I. PredićMarketing

Najnovije vesti