• Atanasković: Prodajom Petrohemije urađen dobar posao

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da je, prodajom Petrohemije ruskoj kompaniji NIS, urađen dobar posao, jer su na taj način sačuvana radna mesta za oko 1.100 radnika i zaustavljeno trošenje sredstava iz budžeta zbog gubitaka koje je imala ta kompanija.

    Atanasković je istakla da se o privatizaciji Petrohemije govorilo dugo, kao i da je ta kompanija poslednjih nekoliko godina imala velike probleme i poslovno i finansijski.

    „Mislim da smo prodajom Petrohemije odradili dobar posao“, ocenila je Atanasković gostujući za TV Prva.

    Ukazala je da je Petrohemija, zbog lošeg poslovanja i bombardovanja 1999. godine bila u velikim problemima i dodala da je 2017. godine pripremila plan da izbegne bankrot.

    „Država je to preuzela na sebe, odradila je veliki posao. Deo je odrađen dokapitalizacijom u Petrohemiji, deo je otpisan prema poveriocima i Petrohemija je ‘stavljena na noge’, da može da radi stabilno i to je nama dalo elemenata da uđemo u strateško partnerstvo sa NIS-om“, rekla je Atansković.

    Ističe da je Petrohemija štetila budžetu Srbije, jer je njeno loše poslovanje plaćalo celo stanovništvo.

    Atanasković je navela da je NIS, prema Ugovoru, u obavezi da uloži 150 miliona evra u narednih šest godina u izgradnju fabrike za proizvodnju poliprolilena i dodala da bi oko 140.000 tona trebalo da iznosi godišnja proizvodnja.

    Navela je da su Rusi pominjali da bi to moglo biti i oko 200.000 tona godišnje.

    Na pitanje da li je procena od 150 miliona evra za dokapitalizaciju bila dobra, s obzirom na tvrdnje pojedinih iz sindikata te kompanije da je njena cena 230 miliona evra, Atanasković odgovara da je procena vrednosti pred potpisivanje ugovora sa Rusima bila 129 miliona evra.

    „Dokapitalizacija u iznosu od 150 miliona evra je odlična i zadovoljava da se napravi fabrika koja će dalje raditi i zapošljavati naše ljude i to će nešto što će donositi porast BDP-a Srbiji, kao i porez u budžet“, navela je Atanasković.

    Kada je reč o snabdevanju struje za privredu, ministarka je rekla da cela vlada i predsednik Republike rade na tome da bude dovoljno struje i gasa i za građane i za privredu.

    Ocenila je da je energetski sektor Srbije mnogo stabilniji u odnosu na ostale zemlje u okruženju koje, kako navodi, imaju probleme sa strujom i ostalim energentima.

    Na pitanje da li će krediti za privredu u predstojećem periodu biti skuplji, ministarka je navela da su krediti koje obezbeđuje Ministarstvo privrede veoma povoljni i da će se sa njima nastaviti i sledeće godine.

    „Da smo kao država spremni da pomognemo našim privrednicima pokazali smo tokom prethodne dve godine trajanja pandemije virusa korona, jer smo obezbedili osam milijardi evra i za privrednike i za građane“, navela je Atanasković.

    Izrazila je nadu da za novim setom mera iduće godine neće biti potrebe, da će kriza prestati i da će privreda početi da se oporavlja i raste.

    Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da je, prodajom Petrohemije ruskoj kompaniji NIS, urađen dobar posao, jer su na taj način sačuvana radna mesta za oko 1.100 radnika i zaustavljeno trošenje sredstava iz budžeta zbog gubitaka koje je imala ta kompanija.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo