Društvo

ATP PANČEVO: Solidarne pomoći nema za radnike sa najnižim platama

Izvor: 
Dragan Vukašinović Čet, 26/12/2019 - 14:36

Grupa od 24 radnika Autotransportnog preduzeća Pančevo sa najnižim primanjima zatražila je od direktora Bojana Bojanića da budu izjednačeni u pravima s kolegama koje su dobile solidarnu pomoć. Oni su svoje zahtev prosledili preko Gordane Belče, predsednice sindikata „Nezavisnost“ u ATP-u.

„Ne razumem kakva je to solidarna pomoć koju dobijaju oni sa najvišim platama, umesto da je daju bolesnim radnicima i nama koji imamo najniže plate. Ima tu sigurno još pesedetak zaposlenih koji su nezadovoljni, ali ne smeju da potpišu. Kad se obratimo direktoru, on nam odmah preti stečajem. Kaže nam da utičemo na vozače da ne kradu, pa će biti para. Kad ga pitamo što ih on ne spreči, direktor kaže kako ne sme jer onda neće hteti da voze“, ispričao je Lazar Andrić, jedan od nezadovojnih radnika.

Belča je izjavila da joj je direktor Bojanić rekao da novca nema, i da je situacija teška. Obećao je kako će pokušati u februaru da obezbedi novac i za ostale radnike, dodala je Belča.

Dosad je solidarna pomoć isplaćena vozačima, i mehaničarima u ATP-ovoj garaži nakon što su i jedni i drugi opstruirali posao i tako ugrozili redovno odvijanje saobraćaja. Očigledno je da zaposleni sa najnižim primanjima nemaju ucenjivački potencijal da pritisnu rukovodstvo preduzeća i Grada da im se izaže u suret.

Gordana Belča je još rekla kako joj je Bojanić potvrdio da ostaje dogovor postignut između predstavnika sindikata u ATP-u i gradonačelnika Saše Pavlova da će otpremnine dobiti svi koji su se izjasnili za odlazak iz preduzeća. Na internom anketiranju zaposlenih 90 procenata njih je izrazilo želju da napusti ATP uz otpremninu. Članovi konzorcijuma Pantransporta, firme u osnivanju koja bi trebalo da zemeni ATP, uplatili su 45 miliona dinara za otpremnine, ali to neće biti dovoljno da bi se isplatili svi koji žele da odu uz nakandu. Ostatak će morati da bude dotiran iz budžeta Grada.
MarketingNajnovije vesti