Foto: pixabay
Društvo

Besplatna pravna pomoć u Pančevu

Izvor: 
013info/Tanjug Sre, 11/09/2019 - 10:05

Od 1. oktobra oko 600.000 građana Srbije imaće pravo na besplatnu pravnu pomoć koju će moći da pruže isključivo advokatura i službe pravne pomoći u lokalnim samoupravama. U Pančevu će se građani za sada i dalje obraćati Službi besplatne pravne pomoći u Zmaj Jovinoj ulici broj 5, rečeno nam je iz Gradske uprave Pančeva.

Iz Gradske uprave poručuju da je u toku priprema i izrada akata u vezi sa organizovanjem besplatne pravne pomoći u cilju usaglašavanja sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći. Takođe, pojašnjavaju, nisu doneta podzakonska akta od strane republičkih organa propisana Zaknom.

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor rekao je za Tanjug da će na tu pomoć moći da računa svaki građanin koji ne može da angažuje advokata, a ispunjava kriterijume za ostvarivanje tog prava, koji će biti detaljno definisani podzakonskim aktima.

 

Pravni savetnik Komiteta pravnika za ljudska prava „Jukom“ Milan Filipović rekao je za Tanjug da će novi zakon velikom broju građana omogućiti pristup toj usluzi, ali kao problem vidi to što će mnogi biti izostavljeni iz njegove primene, jer su, kako objašnjava, uslovi za ostvarivanje tog prava vezani, pre svega, za primanje socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

 

Nevladine organizacije će prema ovom zakonu besplatnu pravnu pomoć moći da pruže u postupcima ostvarivanja prava na azil i zaštite od diskriminacije.
MarketingNajnovije vesti