Bigl pas Foto: pixabay
Društvo

Biglovi sve popularniji izbor za kućne ljubimce

Izvor: 
013info Ned, 07/03/2021 - 10:23Bigl je pas, koji u poslednje vrema spada u najomiljenije kućne ljubimce.

To potvrđuje i Sava Živulj iz Omoljice, po struci veterinar, koji se iz hobija bavi uzgojem ženki i, prema njegovim rečima, to je treća rasa po traženosti na tržištu.

– Počelo je kada je ćerka dobila biglicu pod imenom Hani, koja je od prvog momenta uživala u životu na dvorištu. Jednom godišnje se kotila i po leglo je bilo šest-sedam šteneta. Bez velikim pretenzija sam ih oglasio na sajtu „Kupujuem-prodajem” i ispostavilo se da je toliko interesovanje da su štenci odlazili očas posla i to po ceni 150 evra. Uglavnom nam dolaze roditelji s decom, koja se toliko oduševe da nema šanse da odu bez kučeta. Jedenom prilikom, ostalo nam je jedna zakržljala ženkica, kojoj nisam davao neke šanse da se razvije, ali svi smo je zavoleli, a u međuvremenu je i ona postala reproduktivna i donosila na svet prelepe mališane. Kasnije sam shvatio da postoji izložbeni i lovački tip; jedni su malo kockastiji, a drugi izduženiji, pa sam nabavio i ženku ove prve sorte, kaže Živulj.

On dodaje da biglovi veoma vole dvorište, ali i da moraju redovno da se tretiraju protiv bolesti i parazita.

– Preventiva se radi pre svega protiv srčanog crva i to preko zime na šest meseci, a od marta – na dva. Nakon štenjenja, kad se kuja zaluči, to jest skloni od kučića, ide vakcina. Mališane tretiram dvaput protiv glista, a kad dođe mušterija i oni dobijaju vakcinu i to pred kupcem, ističe veterinar.   

 
MarketingNajnovije vesti