Foto: pixabay
Društvo

Biosimilarni lekovi o trošku države

Izvor: 
Tanjug Čet, 30/06/2016 - 20:02

Građani Srbije koji boluju od ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa ili Kronove bolesti od danas mogu da se leče biosimilarni lekovima o trošku države.

Po odluci Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, a na predlog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), biosimilarni lekovi su ušli na pozitivnu C listu, saopštio je Centar za unapređenje zdravlja žena.

Uvođenjem biosimilara na listu lekova koji se finansiraju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, Srbija se pridružila razvijenim zemljama po pitanju dostupnosti najnovijih načina lečenja zapaljenskih bolesti creva i reumatoidnog artritisa.

Osim toga, ušteda za državu i RFZO biće velika, jer biosimilarni lekovi koštaju i do 30 odsto manje od originalnih lekova.

Biosimilari su nova verzija postojećih biofarmaceutskih lekova čiji su patenti istekli, a proizvode se upotrebom genetskog materijala identične osnove i njihova primena zasnovana je na podjednakoj sigurnosti i efikasnosti kao kod poznatijih lekova, na osnovu kojih su nastali.

Evropska Unija, Kanada i Australija uveli su regulative koje omogućavaju upotrebu biosimilarnih lekova još 2006. godine i u EU, biosimilari u proseku koštaju oko 30 odsto manje nego brendirani, biološki lekovi, pa je ušteda na godišnjem nivou oko 1,6 milijardi evra.

U EU su registrovani od 2013. godine, a od 2015. godine i kod nas.
MarketingNajnovije vesti