Pas Foto: pixabay
Društvo

BORBA ZA DŽEKIJA: Potpisi prikupljeni, u nedelju skup

Pančevo, Sub, 08/02/2020 - 17:26
Vladimir Đoković

Građani ljubitelji životinja i udruženja koja danima prikupljaju potpise na inicijativu nadležnim državnim organima u akciji “Borba za Džekija” sutra će održati nacionalni protest u Pionirskom parku u Beogradu, a početak je u 11.55 sati.

Kako nam je rekao jedan od inicijatora i organizatora Željko Stojčić broj potpisa iz čitave Srbije, kao i dijaspore, biće saglediv tek sutra tokom protesta kada svi budu sabrani na jednom mestu.

Inače, napomenuo je akcija borbe za prava napuštenih gradskih pasa pod simboličnim nazivom “Borba za Džekija” izazvala je veliko interesovanja i dobila značajnu podršku.

Potpisi su prikupljeni kao podrška zahtevima ranije definisanim i objavljenim. Organizatori traže od MUP-a da hitno preduzme sve radnje za koje je nadležan radi otkrivanja osoba koje bacaju otrove na javne površine i privatne posede i tako truju napuštene i vlasničke životinje a dovode u opasnost građane i decu.

Nadalje od javnih tužilaštava se traži da shvate da je ubijanje i zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti – te da gonjenju po brojnim krivičnim prijavama pristupe. Zahteva se od veterinarske inspekcije da reaguje na prijave građana u pogledu zlostavljanja životinja i zabrane rad svim šinterskim službama koje zateknu u kršenju Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu.

Zahteva se i da se odmah zabrani ubijanje pasa u prihvatilištima jedinica lokalne samouprave gde se to čini uz falsifikovanje nalaza da su oni neizlečivo bolesni odnosno agresivni.

Od lokalnih samouprava, opština i gradova, traži se da otkažu ugovore sa nelegalnim šinterskim službama i na osnovu zakonskih obaveza osnuju svoje šinterske službe i prihvatilišta  u saradnji sa udruženjima i ljubiteljima životinja sa svoje teritorije.

Zahtevi sa potpisima biće predate već u ponedeljak, ranije je rekao Stojčić.
MarketingNajnovije vesti