• Čak 60 učenika biće u prilici da se dualno obrazuje u pančevačkim školama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U procesu uvođenja dualnog obrazovanja u srednje škole Pančeva održan je još jedan u nizu sastanaka.

    – Okupili smo direktore, da vidimo njihove predloge na osnovu potreba koje je privredni subjekti zainteresovani za dualno obrazovanje dostavili, objasnila je Tatjana Božić članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

    Za učešće u procesu dualnog obrazovanje izjasnilo se 16 privrednih subjekata.

    Zoran Virić iz privredne komore koja je anketu sprovodila ističe da su privrednici najviše zainteresovani za mašinsku struku odnosno proizvodna zanimanja operatera na mašinima, zavarivača I bravura. Ali da ima interesovanja za tekstilnu struku i za trgovinu. Za saradnju u dualnom obrazovanju izrazili su zainteresovanost i privrednici iz Kovina.

    – Za sada je reč o ukupno 60 učenika. A privrednici su najviše zainteresovani za sprovođenje praktične nastave u njihovim objektima. Takođe postoji interesovanje da petnaestak učenika posle završenog školovanja i zaposle. Aktivnost će se voditi u kontinuitetu, tokom cele godine, za sledeću školsku godinu. A sve kako bi se interesi privrede na najbolji mogući način preneli u planove i programe škola, izjavio je Virić.

    Veliko interesovanje za zanimanja operatera, bravara i zavarivača u Mašinskoj školi. A Virić je istakao da postoji interes za školu “Mara Mandić “odnosno određena zanimanja, pa i zapošljavanje posle završetka školovanja. Među privrednike čije je interesovanje najveće Virić je ubrojao firme HIPRA, Pivašević i Feromont. Predsednica aktiva direktora srednjih škola u Pančevu Nataša Zečević, inače direktorka Tehničke škole, ovom prilikom je istakla da je krajnje vreme da se obrazovanje i privreda povežu.

    – U srednjim stručnim školama to radimo godinama. Ovoliko interesovanje za dualno obrazovanje sa svih nivoa nam pomaže da ta povezanost bude još čvršća. Četiri škole u Pančevu su prikupile izjave poslodavaca i ulaze u proces dualnog obrazovanja po smislu i definiciji novog zakona koji čekamo, istakla je Nataša Zečević.

    Inače u srednjoj tehničkoj školi već postoji obrazovanje koje izgleda kao dualno obrazovanje samo nije tako definisano.

    – Prva godina mesara je po ugovoru juče bila na praksi u Deleze Maksi prodajnim objektima .Frizeri već godinama praksu obavljaju u frizerskim salonima. Dobri dobijaju i posao. Pekari odlaze u gradsku pekaru sa kojom sarađujemo. To je nešto što dugo funkcioniše u Pančevu, mislim da imamo dobru tradiciju, a da će ovo sada ojačati veze I tačnije definisati šta poslodavac očekuje od škole a škola od poslodavca, zaključila je direktorka Zečević.

    Za učešće u procesu dualnog obrazovanje izjasnilo se 16 privrednih subjekata. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo