• Cene kvadrata konačno počele da padaju – jeftiniji kvadrat u Novom Sadu i Pančevu – Beograd i dalje raste

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Cene kvadrata i dalje rekordno rastu, ali pojedini gradovi počeli su polako da spuštaju cene, kažu za MONDO iz agenicije za nekretnine.

    Prema podacima o cenama kvadrata za prethodni mesec, na većini lokacija nekretnine i dalje poskupljuju, ali u pojedinim gradovima dolazi do blagog pada. 

    Jedan od tih gradova jeste Pančevo, u kojem su cene nekretnina vrtoglavo rasle tokom prošle godine i skočile za 50 odsto. Sada je zabeleženo da su cene kvadrata pale i da su stanovi jeftiniji za nešto manje od 4 odsto, kažu iz agencije za nekretnine za MONDO. 

    PRETERALI SU, PRODAVALI ZA SKORO PA DUPLO VIŠE

    Prosečna cena kvadrata u Pančevu trenutno iznosi oko 970 evra u zavinosti od lokacije. Kako za MONDO objašnjavaju agenti za nekretnine, blagi pad cena počeo je da se oseća. 

    „To su i dalje previsoke cene, ali su malo realnije nego što su bile donedavno. To može da se primeti po oglasima, ali pravu sliku imaćemo za mesec ili dva. Zapravo, vlasnici čiji stan vredi u proseku 28.000 evra, podigli su cenu na 45.000 evra, ali su shvatili da su preterali“, kaže za MONDO Andrijana Nešić iz agencije za nekretine. 

    NEKI SHVATILI GREŠKU I SPUSTILI CENE

    Nije retkost da neko do prodavaca stanova kaže da je „komšija prodao po visokoj ceni, pa hoće i oni da probaju“. To nekada uspe, nekada ne, zavisi koliko se kome žuri, kaže agentkinja. 

    „Sada su neki videli da su preterali, pa su sami spustili cenu. To je ono što se sada desilo u Pančevu. Cene su i dalje visoke, ali stanovi sada ipak mogu da se pronađu za pristojnu cifru. Pitanje je koliko će to trajati, da li je samo trenutno, ili će cene opet skočiti“, kaže Nešić.

    VEĆINA PRODATIH STANOVA STAROGRADNJA

    Prema podacima Republičkog Geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u starogradnji u Pančevu iznosila je 748 evra, najjeftiniji kvadrat je mogao da se kupi već za 169 evra, dok je najskuplji bio 1269 evra.

    „Kada govorimo o novogradnji, prosečna cena u prvoj polovini ove godine bila je 982 evra po kvadratu, najjeftiniji kvadrati u novogradnji su koštali 541, a najskuplji su prodati za 1546 evra. U prvoj polovini ove godine prodato 420 stanova, dok su od investitora kupljena 162 stana“, pokazuju podaci za Pančevo.

    ZNAČAJNOG PADA NEĆE BITI?

     

    Ipak, iz druge agencije za nekretnine za MONDO  kažu da u beogradskim opštinama nije došlo do pada cena nekretnina i da, prema sadašnjim procenama, do toga neće doći u skorije vreme. 

    „Naša agencija se ne bavi prodajom u Pančevu i Novom Sadu i ne znamo situaciju. Ali nikakav pad nekretnina nije se osetio u Beogradu. Proces lgalizacije može da stagnira rast cena stanova na neku vreme. Ali,budući da će gvožđe poskupljivati naredne tri godine, doći će do značajnog deficita, a znamo koliko je to značajan materijal kada se grade stanovi. Tako da, ne očekujemo da uskoro dođe do nekog značajnog pada cene“, kaže agent za nekretnine Mirkulovski. 

    NOVI SAD TAKOĐE POJEFTINIO?

    Osim Pančeva, nešto manji pad cena kvadrata zabeležen je i u Novom Sadu. Iako je kvadrat i dalje papren i iznosi 1.750 evra, zabeležen je pad od 0,5 do 0,20 odsto, u zavinosti od lokacije.

    „Trenutno je prosečna cena za kvadrat u Novom Sadu oko 1.700 evra, dok se stanovi nešto udaljeni od centra cene 1.600 evra. Ipak, istovremeno, na pojedinim lokacijama u Novom Sadu cene kvadrata su skočile, tako da je teško napraviti realnu sliku“, kažu za MONDO agenti za nekretnine iz Novog Sada. 

    Podsetimo, u pojedinim gradovima u Srbiji cena kvadrata je stagnirala nakon dužeg vremena, dok je u drugim rast cena počeo da se odvija nešto usprenijim tempom. Prema rečima stručnjaka, ako ponuda bude bila veća od tražnje u narednom periodu, možemo da očekujemo pad cena i u ostalim gradovima, naročito kada je u pitanju starogradnja. 

    Cene kvadrata i dalje rekordno rastu, ali pojedini gradovi počeli su polako da spuštaju cene, kažu za MONDO iz agenicije za nekretnine.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]