Društvo

Crveni krst Pančevo obeležava Svetski dan prve pomoći

Izvor: 
Saopštenje Crvenog krsta Pet, 13/09/2019 - 16:39

Povodom obeležavanja Svetskog dana prve pomoći, Crveni krst Pančevo je organizovao kampanju „Svako ima pravo“, koja za cilj ima istcanje važnosti poznavanja prve pomoći kako za pojedinca, tako i za celu zajednicu.

U okviru ove kampanje ekipa Crvenog krsta Pančevo će u subotu, 14. septembra, u parku Barutana tokom Državnog prvenstva u sportskom penjanju vršiti sanitetsko obezbeđivanje skupa, informisati prisutne o kampanji i novom ciklusu obuke iz prve pomoći u okviru Terenske jedinice Crvenog krsta koja je namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

Narednog dana, 15. septembra, na istoj lokaciji demonstriraće brojne tehnike pružanja prve pomoći svim posetiocima Manifestacije  „Dani avanture“.

Takođe, iz Crvenog krsta su saopštili da će se tokom jeseni održavati  „Dani otvorenih vrata“ kada će se vršiti besplatne obuke za građane i građanke gde će moći da steknu ili obnove znanja iz prve pomoći uz predavače Crvenog krsta.

U prvoj polovini 2019. godine, u organizacijama Crvenog krsta, u Srbiji je obučeno ukuno 20.383 građana. Od toga  10.628 učenika osnovnih i srednjih škola, 1.983 dece predškolskog uzrasta je pohađalo radionice iz prve pomoći prilagođene ovoj uzrasnoj dobi, 4.612 građana/ki zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, među kojima su i pripadnici struktura za delovanje u nesrećama i 3.160 kandidata za vozače koji su pohađali obuku iz prve pomoći propisanu Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Za više od 90 procenata spasenih života u masovnim nesrećama zaslužni su obični ljudi koji su se zatekli na licu mesta, umeli i želeli da pomognu i poneli se kao pravi heroji u kritičnim trenucima, navodi se u saopštenju Crvenog krsta Pančevo.
MarketingNajnovije vesti