• Da li će po velikom ruskom generalu biti nazvan trg u Pančevu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ krajem septembra podnelo je inicijativu da se jednom trgu u Pančevu dodeli ime Generala Vasilija Filipoviča Margelova. General Margelov, poznat i kao Ujka Vasa, komandovao je 49. Gardijskom divizijom čije su jedinice 6. oktobra 1944. oslobodile Pančevo od nacista. 

    „Slovenska unija“ predlaže da se imenom Margelova nazove trg kod zelene pijace na kome je kružni tok.

    Po rečima Roberta Resanovića, predsednika ovog udruženja, za ovu inicijativu „Slovenska unija“ je dobila ličnu podršku ambasadora Rusije i ministra Vulina, a o inicijativi je javila i ruska novinska agencija TASS:

    Suvorov dvadesetog veka, Desantnik broj jedan, Ujka Vasa, S nama je Bog i general Margelov, samo su neki od opisa i parola, koje se o generalu armije Vasiliju Filipoviču Margelovu mogu pročitati u ruskim vojnim časopisima. Ko je bio general Margelov, možda i najveća posleratna legenda sovjetske armije, komandant koji je na čelu VDV-a proveo blizu četvrt veka?

    General, koji je na čelo VDV-a došao godinu dana nakon Staljinove smrti, a sa komandnog položaja otišao tri godine pre smrti Brežnjeva, rodio se 1908. u Jekaterinoslavu, današnji Dnjepropetrovsk (Dnjepr) u Ukrajini. Sa 20 godina stupa u armiju, a u vojnoj školi u Minsku prolazi obuku za snajperistu. Svoje prvo vatreno krštenje imao je tokom prisajedinjenja zapadnih delova Ukrajine i Belorusije u sastav SSSR-a 1939. godine i Sovjetsko-finskom ratu, gde komanduje samostalnim skijaškim bataljonom. Na početku Drugog svetskog rata major Margelov je upućen u opkoljeni Lenjingrad, gde komanduje pukom pomorskih pešadinaca, koji uspeva da transformiše u jedinicu sličnu onoj kojoj je prethodno komandovao u Finskoj.

    U drugoj polovini 1942. sada već potpukovnik Margelov je upućen u Staljingrad, a preko Hersona, Nikolaeva, Moldavije, Rumunije i Bugarske stiže na jesen 1944. u Srbiju, gde učestvuje u Beogradskoj operaciji. U martu 1944. nakon oslobođenja Hersona Vasilij Margelov dobija generalski čin i orden Heroja Sovjetskog Saveza. Do kraja Drugog svetskog rata posle oslobođenja Beograda njegove jedinice se bore u Mađarskoj, Austriji i Čehoslovačkoj. Pred generalom Margelovim 12. maja 1945. oružje je položilo 32 000 vojnika najelitnijih Hitlerovih vojnika iz SS divizija „Mrtvačka glava“ i „Velika Nemačka“. Svoje učešće u Drugom svetskom ratu trijumfalno završava na Paradi u Moskvi 22. juna 1945, gde komanduje paradnim pukom.

    Blistavu vojničku karijeru general Vasilij Margelov nastavlja i u mirnodopskim uslovima. Desantnik broj 1 sovjetske armije definitivno postaje 1954. godine i na tom mestu, uz dvogodišnji prekid od 1959-1961. ostaje sve do 1979. godine. Za blizu četvrt veka ere generala Vasilija Margelova, VDV (formalno postoji od 1941) stiče reputaciju jedne od najboljih vojnih jedinica na svetu, spremne da u najkraćem roku izvrši svaki borbeni zadatak. U ruskoj armiji postoji izreka da „strateška avijacija leti dalje od svih, vojnici predsedničkog puka mašriraju neprekidno kao roboti, kosmičke snage vide iza granice horizonta, strateške podmornice uništavaju gradove, a VDV Specnaz-GRU je najstrašniji.“

    U vreme generala Margelova padobranske desante pored vojnika počela je da izvodi i borbena tehnika. Uspešno prizemljenje iz aviona izbačenog borbenog vozila BMD-1 prvi put u istoriji izvršeno je 1969. godine. Komandant posade vozila, koje su specijalni padobrani bezbedno spustili na zemlju, bio je pukovnik Aleksandar Margelov, sin komandanta VDV-a. Legende koje kruže u vojnim krugovima, kažu da je upravo Vasilij Filipovič uticao da se njegovom sinu za ovaj poduhvat ne dodeli zvanje Heroja SSSR-a, jer je smatrao da je jedan takav orden u porodici Margelov dovoljan. Ipak tridesetak godina kasnije za ovaj, te sličan poduhvat ponovljen 1976. godine, pukovnik Aleksandar Margelov dobija orden Heroja Rusije, piše „Ruska reč„.

    General armije Vasilij Margelov umro je 4. marta 1990. godine. 

     

     

    Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ krajem septembra podnelo je inicijativu da se jednom trgu u Pančevu dodeli ime Generala Vasilija Filipoviča Margelova. General Margelov, poznat i kao Ujka Vasa, komandovao je 49. Gardijskom divizijom čije su jedinice 6. oktobra 1944. oslobodile Pančevo od nacista.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]