Foto: pixabay
Društvo

Đaci kovinske "Zmajeve" škole izrađuju makete Sunčevog sistema i preseka Zemlje

Izvor: 
RTV Sre, 08/12/2021 - 09:11Učenici petog razreda kovinske "Zmajeve" osnovne škole svake godine, pa i ove, na časovima tehnike i tehnologije izrađuju makete u vezi sa gradivom koje uče iz geografije.

"Savremeni pristup nastavi podrazumeva prožimanje rada nastavnika različitih nastavnih predmeta čineći tako jedinstvenu funkcionalnu "slagalicu" i u osnovi je razvijeniji, promišljeniji i vremenski sinhronizovani sistem.

Na početku izučavanja nastavnog predmeta geografije počinje se izučavanjem Sunčevog sistema, Sunca, planeta. Potom sledi učenje o postanku i unutrašnjoj građi naše planete Zemlje. Kako je tehnički i tehnološki razvoj još u prošlom veku omogućio čoveku pristup Svemiru, to se priroda, kao deo okruženja na koje utiče, proširio.

Eto prilike da se kroz praktični rad u tehnici i tehnologiji naprave makete Sunčevog sistema i preseka Zemlje. Nastavnik geografije odabira crteže koji su najadekvatniji prikaz, a zadatak učenika je da od plastelina naprave trodimenzionalne makete. Radeći uviđaju njihovu građu, osobine i pamte nazive, boje i raspored, što je benefit u učenju geografije, kako su sami izjavili tokom evaluacije. S druge strane, izrađuju sićušne makete čijim pravljenjem razvijaju finu motoriku ruku", kaže njihov nastavnik Dejan Kreculj.
MarketingNajnovije vesti