Društvo

Danas počinje upis učenika u srednje škole

Pančevo, Uto, 05/07/2016 - 08:05
Aleksandar Stojković

Pančevo, 5. jul - Danas i sutra će biti obavljen upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Ministarstvo je podsetilo i da je na sajtu http://www.upis.mpn.gov.rs/ objavljen raspored učenika.

Za upis na smer „Administrator raćunarskih mreža" u školi „Nikola Tesla" ove godine je bilo potrebno 84,49 bodova, dok je za smer „Elektrotehničar informacionih tehnologija - ogled" potrebno čak 91,44 boda!

Budući medicinski tehničari u školu „Stevica Jovanović" mogu da se upišu ukoliko su sakupili 84,16 bodova.

Ove godine, za upis u Gimnaziju „Uroš Predić" u Pančevu je potrebno najmanje 75,45 bodova (društveno-jezički smer), odnosno 77,21 bod (prirodno-matematički smer). Prošle godine prirodno-matematički smer u Gimnaziji mogao je da se upiše sa 78,84 boda, dok je za društveno-jezički bilo potrebno 72,06 bodova.

Po podacima sa sajta Ministarstva, slobodnih mesta je ostalo u Mašinskoj školi i to na smerovima „Operater mašinske obrade" sedam mesta. „Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje", deset mesta. U Poljoprirednoj školi „Josif Pančić" na smeru „Poljoprivredni proizvođač", jedno mesto, „Cvećar-vrtlar" jedno mesto, „Poljoprivredni tehničar", tri mesta, „Tehničar poljoprivredne tehnike", 26 mesta. U Tehničkoj školi „23 maj" na smeru „Mesar", ostalo je šest slobodnih mesta.

Učenici osmog razreda, za upis u srednju školu mogli su da ostvare najviše 100 poena, 70 poena na osnovu opšteg uspeha od VI do VIII razreda i 30 bodova na osnovu uspeha na završnom ispitu.

Ove godine uveden je i prag upisa u četvorogodišnje škole. Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiču oni učenici koji su ukupno ostvarili najmanje 50 bodova.

Predaja i popunjavanje liste želja, u drugom upisnom krugu, za sve one učenike koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu je danas, 5. jula, u matičnim školama, a raspored i upis učenika u drugom upisnom krugu biće objavljen 8. jula 2016. godine.

 Marketing

Najnovije vesti