Foto: Pixabay.com
Društvo

Danas preliminarni rezultati završnog ispita

Izvor: 
Tanjug Ned, 19/06/2016 - 09:56

U svim osnovnim školama u Srbiji danas će na oglasnim tablama biti objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, dok će konačni biti objavljeni 24. juna.

Do objavljivanja konačne liste, učenici koji smatraju da su oštećeni na maloj maturi, odnosno testovima iz srpskog jezika, matematike i kombinovanom testu imaju pravo na žalbe. Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug. Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova. Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena. Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

U Srbiji ove godine osmi razred je završilo oko 70.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će svi biti upisani.
MarketingNajnovije vesti