Martin, Aleksandar Farkaš i Jovan Samoilov
Organizacije „Roter Baum” i „Narandžasti” već 10 godina zajedno

Decenija veza mladih iz Berlina i Pančeva

Pančevo, Čet, 25/08/2016 - 16:02
Vladimir ĐokovićPANČEVO, 25. avgust - Za 10 godina saradnje zajedno su organizovali više od 20 projekata sa preko 500 učesnika, a preko 200 mladih Pančevaca zahvaljujući njihovoj saradnji bilo je u prilici da se upozna sa životom vršnjaka i sazna više o kulturi u samom Berlinu. Organizacije „Roter Baum” i “ Narandžasti” ove godine obeležavaju deceniju saradnje, pa je to bio povod da ih na najvišem spratu Gradske kuće ugosti gradski menadžer Aleksandar Farkaš.

Predsednik „Roter Bauma” Martin Klajnfelder podsetio je da je u Srbiju došao prvi put u godini kada se rat završio. Tada je, pre 17 godina, shvatio da su ratovi drugačiji nego u knjigama istorije. Već 2005. godine uspostavlja saradnju sa grupom 484 i Jelenom Šantić. Pa preko nje stiže i do pančevačke Gimnazije i do Jovana Samoilova, koji je sada predsednik udruženja građana „Narandžasti” formiranog 2009. godine.

„Od tada smo zajedno u više od 20 različitih tipova projekata. Sada su to i projekti za mlade na multiratelarnom nivou uz učešće mladih iz više zemalja. Mi omogućavamo mladima da se druže i bolje upoznaju i da tako shvate da se može živeti miran život zajedno” – istakao je Martin Kajnfeld.

Roter Baum na prijemu kod Aleksandra Farkaša Pančevo
farkas_prijem_2.jpg

 

Da je saradnja na početku išla preko Gimnazije naglasio je Jovan Samoilov, koji je posebnu zahvalnost izrazio za direktore Gorana Lajhta i Elizabetu Graftenštajn Milošević, kao i za profesorku Valeriju Jona Andrejević.

„Hvala Martinu i njegovoj organizaciji, što su pokazali interes za saradnju sa nama. Tokom godina podigli smo saradnju na viši nivo, ali uvek hoćemo još više” – naglasio je Jovan Samoilov.

Uz želju da osete srdačnost Pančeva i da se dobro osećaju, gosti koji su tu prvi put Aleksandar Farkaš je naglasio da je desetogodišnja saradnja bila i prilika da stotine mladih Pančevaca bez mnogo novca otputuju u Berlin, da se druže i nešto nauče o nemačkoj kulturi.

Tokom skupa izraženo je obostrano očekivanje da će konačno doći i do susreta gradonačelnika Pančeva i berlinske opštine u kojoj je težište delovanja organizacije „Roter baum”.
MarketingNajnovije vesti