Društvo

Do učeničkih kredita u septembru

Izvor: 
Dnevnik Uto, 23/08/2016 - 09:51


Konkurs za dodelu učeničkih kredita učenicima srednjih škola u Srbiji za školsku 2016/2017. godinu biće otvoren od 1. do 30. septembra. U tom periodu zainteresovani treba da predaju dokumenta (prijavu s potrebnom konkursnom dokumentacijom) srednjoj školi u koju su upisani.

Pravo na učenički kredit imaju učenici srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Ko konkuriše, mora biti prvi put upisan u određeni razred u tekućoj školskoj godini. Takođe, mora biti državljanin i školovati se za obrazovni profil za deficitarno zanimanje, da nije ponovio nijedan razred i da mu roditelj, odnosno staratelj imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Kako se navodi u konkursu Ministarstva, deficitarna zanimanja, za učenike od I do III razreda srednje škole, utvrđena su u listi/pregledu deficitarnih zanimanja, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kandidati iz osetljivih društvenih grupa (materijalno ugrožene porodice, deca bez roditeljskog staranja, jednoroditeljske porodice, romska nacionalna manjina, lica s invaliditetom, lica s hroničnim bolestima, lica čiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji Kosova i Metohije i na teritoriji republika bivše SFRJ, izbeglice i raseljena lica, povratnici po sporazumu o readmisiji i deportovani učenici) imaju pravo da podnesu zahtev da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenog broja kredita. Broj učeničkih kredita utvrđuje se prema raspoloživim sredstvima u budžetu Republike Srbije za odgovarajuću godinu.

Redosled kandidata za dodelu učeničkog kredita utvrđuje se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, i to: opšteg uspeha u VIII razredu osnovne škole – za učenike I razreda srednje škole, odnosno opšteg uspeha iz prethodno završenih razreda srednje škole – za učenike ostalih razreda srednje škole, kao i zaključenog ugovora o budućem zaposlenju u nekom od deficitarnih zanimanja. Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova.

Kandidati se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovama koje se vrednuju za dobijanje učeničkog kredita i rangiranje se obavlja na osnovu dostavljene dokumentacije.
MarketingNajnovije vesti