Reakcija portala Bebac na predlog novog zakona

„Država je pokazala da nije spremna da pomogne roditeljima u Srbiji”

Pančevo, Uto, 22/03/2016 - 19:17
Ivana Predić


Predlog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, jer se smatra da na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

Povodom novih odredbi zakona oglasio se roditeljski portal Bebac.com, koji smatra da je predviđenim kaznama za roditelje država od roditelja u Srbiji napravila državne neprijatelje broj jedan.

„Ovakvim zakonom država je pokazala da, ne samo da nije spremna da pomogne roditeljima u Srbiji, već da koristi sve svoje resurse kako bi im roditeljstvo što više otežala. Iako je  već davno pokazala da svoje građane ne štiti i ne podržava, smatramo da je ovim nehumanim činom svoj mizantropski odnos, posebno prema roditeljima i bebama, potvrdila i ukorenila. Zašto se niko od državnih organa nije setio da obezbedi u svakoj zgradi prostor za odlaganje dečjih kolica, trotineta, bicikala, kako bi olakšala život roditeljima sa malom decom? Zašto ih zakonski primorava na kazne, a prethodno je dozvolila nakaradnu gradnju nefunkcionalnih zgrada i višespratnica bez lifta. Šta je sledeće? Obavezna registracija kolica za bebe? I kazne za sve one koji ne plate? Kolica za bebe su svakodnevna pojava u zapadnim zemljama, a ova odluka nas vraća u srednji vek”, stoji u saopštenju.

Bebac apeluje na državne organe da se urazume i dodaje da je država već omogućila kašnjenje naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje, iznos roditeljskog dodatka je ispod svakog nivoa dostojanstva, već su opteretili mame protivzakonskim naplaćivanjem solidarnog poreza, dižu cene vrtića.

„Ako tako nastave da „pomažu”, oteraće sve roditelje iz ove zemlje. Ostaćemo bez beba”, zaključuje se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti