• Dunavska ostrva kod Pančeva, nažalost izvan fokusa Vojvodinašuma

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Pokrajinsko javno preduzeće „Vojvodinašume“ uključilo se u  projekat 10 dunavskih zemalja u cilju očuvanja „poslenjih preostalih divljih ostrva“ na Dunavu. Za vraćanje 34 dunavska ostrva u prirodno stanje kroz sveobuhvatne mere obnove do 2027. godine biće uloženo 14,2 miliona evra. 
     
    Vojvodinašume su objavile da u projekat ulaze sa namerom da u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ (apatinski deo rita), izvrši konverziju plantaža u prirodne šume kao i da revitalizuje dva nekadašnja ostrva uz osposobljavanje dva nekadašnja prirodna dunavca koji se naslanjaju na Mišvaldski dunavac čime bi se ponovo “povratila” dva nekadašnja ostrva koja bi bila izuzeta iz gazdovanja i bez ikakvih čovekovih aktivnosti (ili minimalnih ako to zaista bude potrebno). 
     
    Takođe, projektno je predviđeno izmuljivanje kanala na osnovu projektne dokumentacije koja će se izraditi za ove potrebe. U okviru projekta uradiće se i merenje uticaja predloženih aktivnosti na okolne šume i šumsko zemljište kao i mapiranje tipa staništa duž celog toka Dunava kroz Srbiju.
     
    Dunavska ostrva kod Pančeva, od popularne Bele stene pa do zaštićene Ivanovačke ade, Vojvodinašume ne spominju. 
     

    Pokrajinsko javno preduzeće Vojvodinašume uključilo se u  projekat 10 dunavskih zemalja u cilju očuvanja „poslenjih preostalih divljih ostrva“ na Dunavu. Za vraćanje 34 dunavska ostrva u prirodno stanje kroz sveobuhvatne mere obnove do 2027. godine biće uloženo 14,2 miliona evra. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]