Društvo

Emil Sfera oslikao čekaonice dispanzera za decu

Pančevo, Uto, 22/12/2015 - 13:05
Mirjana MarićKada je tokom letnjih meseci, na predlog dr Verice Pupin iz školskog dispanzera na Strelištu, dobio poziv da ponudi idejno rešenje za jedan ogroman zid u hodniku, poznati pančevački umetnik, Emil Sfera, nije mogao da pretpostavi da će uskoro zidovi svih dečjih čekaonica biti oslikana njegovom rukom. Kako on kaže, sve se to dogodilo zahvaljujući povratnojj informaciji koja je došla od dece, koja su posvedočila da im je sada mnogo lakše i lepše kada dolaze kod lekara.

“Ideja se brzo proširila pa me je pozvala i dr Dejanović iz školskog dispanzera Doma zdravlja Pančevo sa predlogom da se nešto slično uradi u celom školskom dispanzeru. Ovaj projekat je krenuo sa realizacijom krajem oktobra. Napravio sam veliki broj skica jer sam želeo da deci koja ovde dolaze, a ne dolaze sigurno rado, ambijent bude lepši, osmišljeniji i da zidovi, a samim tim i ceo enterijer bude interesantniji. Na osnovu tih skica počeo sam da radim u oktobru, i sam proces je trajao tokom novembra i decembra. U toku oslikavanja školskog dispanzera, dr Tomić je izrazila želju da se ideja prenese i na predškolsko odeljenje. Tako da je pre nedelju dana sve završeno. Oslikano je i školsko i predškolsko odeljenje. To je nekih 18 zidova, i površina od 300 kvm”, rekao je Emil Sfera.

S obzirom da radi sa decom, i poznaje dečju maštu i dečji svet, on objašnjava da je bilo lako osmisliti ideju. Kaže da ga veoma raduje kada čuje komentare svih koji su posetili dispanzer.

“Puno ljudi komentariše kako im je prijatnije kada odu kod lekara i čekaju pregled sa decom. Ona se zabavljaju bubamarama, Mašom i medom, guskama i kišobranima koji lebde po zidu. Čitava čekaonica je osmišljena. Moj cilj je da umetnost plasiram i približim deci. Umetnost generalno ima misiju da se približi ljudima i da na neki način ogreje ljudsku dušu, da ima svoju pravu funkciju. Mislim da je ovo prava stvar da se umetnost i deca povežu na pravi način.”

Dom zdravlja Pančevo je donirao novac za kupovinu boja, a Emil Sfera je svoj rad poklonio najmlađim Pančevcima.

M.M. Veličković
MarketingNajnovije vesti