• Farma vodenih bivola u Banatu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Borislav Vuletin je vlasnik najveće farme vodenih bivola u Srbiji, a sa 130 grla, koliko ih ima, na početku je dugačkog puta da kroz uzgajanje ove autohtone rase razvije uspešan biznis. U ovom trenutku, u Srbiji je to, međutim, i dalje egzotika.

    „Italijani od bivoljeg mleka prave mocarelu ili prodaju meso, oni koji su ga jeli kažu da ima ukus između jagnjetine i teletine. Ovu životinju je sada moguće videti i u Srbiji, ali pokretnje posla po uzoru na Italijane je za nas je na nivou egzotike“, kaže za Euronews Srbija Vuletin, vlasnik jedne takve farme u blizini Zrenjanina.

    Kako objašnjava, vodeni bivoli su autohtona rasa koja je na prostor Balkana došla zajedno sa Hunima koji su imali nameru da osvoje Rim. Do Drugog svetskog rata u Srbiji je bivola bilo puno, a onda je tovna stoka preuzela primat.

    Međutim, sada se polako vraćaju, a na njegovoj farmi ih sada ima čak 130 bivola. Vuletin dodaje da je u ovu životinju nabavio sasvim slučajno, kako bi mu pomogli da raščisti teren oko svoje kuće.

    „Počelo je sa par njih. Imali smo ih pet, šest komada a prvobitno su nabavljeni da pomognu u raščišćavanju. Sve je bilo zaraslo, tsrka, grmlje, šiblje, nije moglo da se prolazi. Onda su oni polako, raskrčili teren i razmnožili se. Sada je već jedan lep broj, lepo je videti“, kaže Vuletin.

    Dodaje da ih u Srbiji za sada i dalje ima jako malo, ukoliko se uzme u obzir činjenica da su oni preko 1.500 godina na ovim prostorima.

    „Došli su ovde pre Slovena, možda smo mi njima jednako tako egzotični“, kaže Vuletin.

    Inače, njegova farma koja broji oko 130 grla je jedna od farmi koja je najveća takve vrste u Srbiji. Međutim on dalje razgovoru za Euronews Srbija objašnajva da oni koji uzgajaju ove vrlo izdržljive životinje kažu da nemaju dobru ekonomsku računica za njihovu eksploataciju, jer se ova životinja ne tretira drugačije od ostalih domaćih životinja.

    „Kod nas cene nisu ništa posebno, kreću se na nivou teladi. Ne vidim neku razliku u ceni jer ne postoji ni neko tržište, teško je i naći nekog ko prodaje“, kaže on i dodaje da bivole sa Balkana uglavnom kupuju Italijani, pa ih zato i nema mnogo. Ovi ovde za sada, kaže, samo zanimljivi za turiste i ljubitelje prirode, pa neke ekstra zarade nema još uvek.

    „Nema nekih konkretnih planova još uvek, razmišljamo o eventualnoj proizvodnji mesa i nekim svojim proizvodima, sušeno meso i ne znam šta još. To krećemo lagano, sa nekom mini klanicom, ali to će da potraje jer su nam potrebna velika ulaganja. Videćemo, neka se oni razmnožavaju, neka su živi i zdravi, pa lako ćemo dalje“, kaže , a do tada, ove bezbrižne životinje će i dalje uživati u životu koji je gotovo identičan onom koji bi imali da se nalaze u svom prirodnom, divljem staništu.

     

    Borislav Vuletin je vlasnik najveće farme vodenih bivola u Srbiji, a sa 130 grla, koliko ih ima, na početku je dugačkog puta da kroz uzgajanje ove autohtone rase razvije uspešan biznis. U ovom trenutku, u Srbiji je to, međutim, i dalje egzotika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo