JKP "Zelenilo" već sedam godina kreira prava umetnička dela

Figure od cveća - pravi ukras grada

Pančevo, Pet, 06/05/2016 - 14:34
Ivana Predić


Malo je u Pančevu pravih zelenih oaza, poput Narodne bašte, malo je uređenih površina lepih na oko, ali ono što našem gradu daje posebnu lepotu i unikatnost su cvetne figure.

Za te umetničke kreacije zaduženi su zaposleni u Javno komunalnom preduzeću „Zelenilo“, koji već sedam godina svakog proleća i jeseni prave nove reprezentativne postavke.

Pravi hit ovog proleća jeste dinosaurus, visok tri i po metra, koji je postavljen u Gradskom parku. Prema rečima Sanje Pekić, rukovodioca sektora proizvodnje u JKP „Zelenilo“, ova figura bila je pravi izazov za bravare koji prave metalnu konstrukciju, ali i za ostale učesnike u procesu izrade figure.

Problem je bio kada je konstrukcija pravljena jer tolika figura ne može da stane u našu radionicu. Iapk, uspeli smo da ga napravimo i mislim da nam je do sada dinosaurus bio najzahtevniji. Ideja nam je bila da ponudimo nešto deci, kako bi i oni primetili figure, uživali u njima i naučili da ih čuvaju“, objašnjava naša sagovornica.

Nedavno je postavljen i veliki natpis grada na ulasku u Pančevo, koji se sastoji od metalne konstrukcije punjene ukrasnim belim kamenjem, i predviđeno je da reprezentuje grad narednih nekoliko decenija.

Sanja Pekić kaže da Pančevci veoma vole figure od cveća i biljaka, i da ih čuvaju. Do sada zasposleni u JKP Zelenilo“ kreirali su preko 20 figura, a među njima se posebno izdvajaju paun, mlada i mladoženja, Sosa i Lala, uskršnji zec, paun, leptir i gitara.

Ova prava umetnička dela izrađuju se tokom zime, u radionici, a u proleće i jesen se se postavljaju. Proces njihove izrade nimalo nije lak, a zaposleni su sami u hodu učili kako da naprave figuru, koje sada sve bolje izgledaju.

Ja sam završila pejzažnu arhitekturu i tamo nismo to učili. Čitav ovaj proces od početka je bio zasnovan na našoj volji i entuzijazmu, tako da smo zajednički učili, menjali, varili, krivili armaturu i pomoću skica pravili figure. U izradi učestvuju zaposleni iz više sektora i zbog toga je svaka figura doprinos svih nas“, ističe Sanja Pekić i objašnjava kako nastaje jedna figura:

sosa_i_lala.jpg

 

U novembru se predlažu ideje, dogovoramo se sa našim rukovodiocima na čemu ćemo raditi. U decembru već počinje izrada, seje se cveće i uzgaja na 1.200 kvadratnih metara. Ove godine imali smo 160.000 rasada i proizvedeno je 2.500 muškatli. Bravari prave armaturu, a zatim se ona opšiva agrotekstilom, puni se tresetom i usađuje se cveće. Ceo proces traje oko mesec, mesec i po dana“.

Naša sagovornica dodaje da se za ispunjavanje figura koriste različite biljke - megonija, viola, begonije, mahonije, lipokodijum, šimšir i druge. Ona se priseća prvih figura – to su bile bubamara, pečurka i puž.

Postavke moraju svakodnevno da se zalivaju i neguju. Ukoliko se neke od njih oštete, vraćaju se u radionicu JKP „Zelenilo“, obnavljaju se, dorađuju ili poklanjaju.

U planu je i proširivanje postavki na naselja u Pančevu i to na Tesli, Strelištu, Kotežu 2, kao i na Sportskom centru. Za sada ukoliko žele da uživaju o ovim reprezentativnim kreacijama, građani mogu da prošetaju centrom grada ili da posete Narodnu baštu, gde je trenutno izložen deo postavki koje su krasile italijanski grad Ćerviju, u okviru decenijske saradnje pančevačkog javnog preduzeća sa pokrajnom Ravena.

I .Predić
MarketingNajnovije vesti