• Gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti” održan po četvrti put u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu je 6. oktobra održan četvrti gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Na događaju koji je ove godine ponovo organizovan u Mađarskom kulturno umetničkom društvu “Petefi Šandor” bilo je prisutno više od 150 učesnika i gostiju iz slovenačkih društava iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Gudurice, Leskovca, Sremske Mitrovice, kao i gosti iz Školskog centra iz Ptuja u Sloveniji.

    Prisutni su bili i predstavnici grada Pančeva: gradski većnik za kulturu Nemanja Rotar, većnica za obrazovanje Tanja Božić i pomoćnik gradonačelnika Marija Đukanović. Pristutnima se u ime gradske uprave obratio Nemanje Rotar koji je istakao da je ovo samo jedna u nizu manifestacija koja širi multikulturalnost u našem gradu u kojem u slozi i prijateljstvu žive pripadnici 26 nacionalnosti. Iako je slovenačka zajednica u Pančevu mala, ona je jedna od aktivnijih u Srbiji i aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Pančeva, a obogaćuje ga svojim raznovrsnim programima kojima je glavni cilj promovisanje slovenačke kulture i tredicije.

    Učesnici ovogodišnjeg revijalnog takmičenja su gostima spremili zanimljiv meni na kojem je bilo: Goveđa supa sa supenim kuglicama na štajerski način, juneći perkelt sa pirinčem na lendavski način, mešana salata na slovenački način i tradicionalni slovenački kolač “Potica”.

    Ručak su spremali učenici škola ugostiteljskih smerova iz Pančeva, Vršca, Kovina i Ptuja uz pomoć svojih profesora i domaćina iz Udruženja Slovenaca i MKUD-a “Petefi Šandor”

    Profesori i đaci iz Biotehničke škole iz Ptuja iz Slovenije su tokom programa razmenjivali informacije i iskustva iz oblasti gastronomije sa kolegama iz Pančeva, Vršca i Kovina i dogovoreno je da se sledeće godine organizuju studijska putovanja u Ptuj odnosno dolazak delegacije slovenačke škole u ova tri grada.

    Ova manifestacija ima veliku ulogu u promovisanju slovenačke tradicionalne kuhinje, a ove godine je imala poseban značaj jer je organizovana u sklopu programa obeležavanja šeste godišnjice postojanja i uspešnog rada pančevačkog Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“.

    Prema rečima Josipa Vebera predsednika Udruženja Slovenaca “Logarska Dolina” i glavnog organizatora ovog događaja manifestacija je protekla u najboljem redu, odziv učesnika je bio veoma dobar, a naredne godine se očekuje dolazak  još većeg broja učesnika, novih gostiju iz udruženja Slovenaca iz zemalja u okruženju, a posebno iz Slovenije.

    Ovogodišnji Gastronomski događaj pomogli su Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Opština Pančevo, mesara “Burjan” i MKUD “Petefi Šandor”.

    Naredni programi koje će organizovati pančevačko udruženje Slovenaca su „Glazarjevi dani“, Poetsko veče slovenačkog kantautora Petera Andreja i Dani slovenačkog filma koji će biti organizovani u decembru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo