• Ginekologija dobila novi CTG aparat

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice Pančevo, u petak 9. oktobra dobilo je novi CTG aparat, poklon Rotary kluba Celje iz Slovenije.

    Ovom prilikom načelnik ginekologije dr Rastko Vasić rekao je da je CTG aparat i snimanje ovim aparatom zlatni standard u akušerstvu i da je to jedan od osnovnih aparata koji se koriste u samom porodilištvu.

    “Mi imamo oko 1700 porođaja godišnje i veliki broj trudnica prođe kroz naše odeljenje. Sve trudnice se snimaju ovim aparatom. Uloga CTG-a i sam njegov značaj je ogroman za naše odeljenje. Iako imamo jedan takav aparat, njih uvek nedostaje. Ima puno trudnica, pa je potreba za takvim aparatom je velika. Donacija u ovom trenutku je veoma značajna i bitna. Želim da izrazim veliku zahvalnost Rotary klubu iz Celja“.

    Rotary klub iz Celja i Pančeva sarađuju već osam godina, i do sada su već imali nekoliko zajedničkih akcija. Predsednik Rotary kluba Celje Bojan Cvelfar je rekao:

    “Naši klubovi se stalno posećuju, pa smo na jednoj od takvih poseta osmislili da pomažemo jedni drugima kroz donacije. Ovo je već četvrta takva stvar koju smo zajedno postigli. Mi na prijateljski način pomažemo jedni drugima, za koji ja smatram da je zaista jedini pravi način“.

    Bojan Krstić, predsednik Rotary kluba Pančevo rekao je da je incijativa krenula od strane uvaženog i cenjenog člana kluba, poznatog hirurga dr Trifunovića. Kako ona objašnjava, dr Trifunović je izneo ovu ideju kada je bratski klub iz Celja izneo predlog da želi da donira određena sredstva.

    “Njima je bila neophodna ideja, odnosno projekat u šta bi novac mogao da se uloži. Dr Trufunović je odmah odreagovao, a mi smo odluku prihvatili jednoglasno. Ovo možda nije jedna od naših najvećih donacija, ali je jedna od najkorisnijih, jer sve što je vezano za majku i dete je od izuzetnog značaja“.

    Kardiotokografija je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa (ploda), tj. njegove ugroženosti tokom trudnoće i porođaja pomoću specijalnog uređaja. Ona podrazumeva grafički prikaz aktivnosti srca ploda i aktivnosti mišića zida materice tokom trudnoće i tokom samog porođaja. Metoda se sastoji u istovremenom beleženju stezanja materice i oktucaja srca ploda koji se beleže pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na prednji trbušni zid (kožu trbuha). U uređaju se različiti impulsi pretvaraju u signale, prikazuju na monitoru i beleže na posebnom trakastom pokretnom papiru. Istovremenim praćenjem kontrakcija materice i srčanih radnji ploda, izgled linija (krivulja), pruža značajne podatke o stanju ploda u materici i time se vrši procena postojanja bilo kakve patnje ploda pri kraju trudnoće i pri samom porođaju. Kardiotokografija se primenjuje najčešće posle 35 nedelje trudnoće.

    Naročito je važno kardiotokografsko praćanje rizičnih trudnoća – kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni pritisak, ako su RH negativne, kada su se dugo lečile od steriliteta, ako su starije prvorotke i kod prenešene trudnoće. Ginekološko-akušersko odeljenje trenutno koristi dva CTG aparata, dok su dva stara u kvaru. Za popravku ovih aparata neophodno su ne tako velika sredstva za koja se zaposleni na ovom odeljenju nadaju da će doći iz nekih novih donacija.

    M.M. Veličković

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]