• Grad Pančevo aktivni učesnik kampanje “Izaberi. Promeni. Kombinuj.“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo će i ove godine biti aktivni učesnik u inicijativi koja je pokrenuta od strane Evropske komisije pod nazivom Evropske nedelje mobilnosti, koja će trajati od 16. do 22. septembra. Cilj ovog projekta je jačanje svesti građana na temu mobilnosti i alternativnog kretanja.

    Ovogodišnja tema nosi naziv „Izaberi. Promeni. Kombinuj.” i izabrana je u saradnji sa Evropskom komisijom i mrežom nacionalnih koordinatora. Ideja je da se ljudi podstaknu u razmišljaju o rasponu mogućih opcija prevoza koji im stoje na raspolaganju, da odaberu pravi način putovanja, pozivajući ih da kombinuju razne načine kretanja. Ovu inicijativu u Srbiji podržava Ministarstvo Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a i ove godine u obeležavanje uključio se i Grad Pančevo.

    Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Turistička organizacija Pančevo i Kancelarija za mlade pri Gradskoj upravi grada Pančeva, ukazaće na štetne posledice prekomernog korišćenja automobila i na neophodnost jačanja svesti o potrebi korišćenja ekološki opravdanih vidova prevoza.

    U sredu, 16. septembra, u holu Gradske uprave biće otvorena sedmodnevna izložba dečjih crteža sa temom ”Biciklom do škole”. Autori su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola koje su na kraju prethodne školske godine pobedile u akciji ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”: OŠ ”Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, OŠ ”Vuk Stefanović Karadžić” iz Starčeva i OŠ ”Isidora Sekulić” iz Pančeva. Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva će malim slikarima, autorima svih izloženih crteža, pokloniti svoja izdanja namenjena edukaciji deci iz oblasti zaštite životne sredine: časopis ”Ekopediju”, ”Rečnik za očuvanje naše planete” i ”Ekobukvicu”, a Turistička organizacija Pančeva će posebno nagraditi crtež koji prema mišljenju žirija bude proglašen najboljim.

    Grad Pančevo je u velikom broju akcija, koje su do sada organizovane, pokazao svoju društvenu odgvornost koja za cilj ima očuvanje životne sredine kao i afirmaciju  alternativnih vidova prevoza i mobilnosti. Jedna od ideja je da kroz učešće u ovom projektu Pančevo sledeće godine ozvaniči svoju kandidaturu za Evropski grad mobilnosti.

    Evropska nedelja mobilnosti je na međunarodni projekat koji je pokrenut pre četrnaest godina u cilju smanjenja intenzivnijeg zagađenja gradova i naseljenih mesta izazvanog emisijom štetnih gasova usled izrazitog povećanja automobilskog saobraćaja. 

    Više informacija o ovom projektu možete naći na zvaničnom sajtu i Facebook stranici kampanje ili internet stranici na srpskom jeziku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo