• Gradonačelnik Pančeva: Pravi smo primer manifestacionog turizma

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na teritoriji grada i u naseljenim mestima održava se blizu 130 kulturnih, privrednih i turističkih događaja s dugom tradicijom

    Iu 2021. smo kao odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava, i pored pandemije koronavirusa, bili dobri domaćini i uspeli da sačuvamo budžet našeg grada i da nastavimo kapitalne projekte i investicije, kaže na početku intervjua za Kurir Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

    Razvojni adut Pančeva – Severna poslovno-industrijska zona, predstavlja najveći potencijal za ekonomski razvoj grada. Dokle se stiglo sa izgradnjom nove industrijske zone Sever 3?

    – U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta radimo na izgradnji nove industrijske zone Sever 3 i ona će se nalaziti prekoputa magistralnog puta kod Severa 1 i 2. Skupština grada Pančeva je protekle nedelje usvojila Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije severne industrijsko-poslovno-proizvodne zone i mi nastavljamo dalje sa opremanjem kako bismo mogli da je ponudimo tržištu, da omogućimo postojećim investitorima da prošire svoje kapacitete, ili da dođu novi investitori, jer ima interesovanja.

    Nakon reindustrijalizacije grada, planirano je da se nastavi brendiranje Pančeva kroz rast turističke ponude. Šta uključuje turistička ponuda grada? Da li je turistički potencijal Pančeva iskorišćen?

    – Pančevo je postalo primer grada manifestacionog turizma. Na teritoriji grada i naseljenim mestima održava se blizu 130 kulturnih, privrednih i turističkih manifestacija sa dugom tradicijom, poput Pančevačkog internacionalnog džez festivala, Bijenala umetnosti, Dana duhovne muzike, Etnoglasa, Pančevačkog internacionalnog karnevala, Slaninijade, Štrudlijade, Fijakerijade, Novogodišenjeg bazara, ali tu su i nove, izuzetnog kvaliteta i posećenosti, kao što su Dani Vajferta, Zlatna dirka i druge. Pančevo ima svoj katamaran za upoznavanje grada sa reka, potencijal da razvija vikend-turizam, uzimajući u obzir blizinu prestonice.

    – Broj ostvarenih noćenja beleži znatan rast u 2019. i 2020. u odnosu na 2018. godinu. Veliki broj korisnika smeštaja su poslovni ljudi i radnici u industriji grada, kao i strani turisti. Verujem da će se trend rasta nastaviti.

    Kvalitet vazduha u zimskom periodu i dalje je problem u Pančevu. Šta će Grad Pančevo raditi da se ekološka slika grada poboljša?

    – Kvalitet vazduha drastično je bolji nego pre nekoliko godina. Grad Pančevo je prvi u Srbiji počeo sufinansiranje gasnih priključaka i to sprovodi svake godine. Takođe, vodili smo računa da u Severnoj poslovnoj zoni budu industrije koje ne zagađuju životnu sredinu. Uklanjali smo divlje deponije i zasadili veliki broj sadnica.

    Za razvoj jednog grada, pa i turizma, važna je i mreža lokalnih puteva. Koliko grad radi na tom polju?

    – Grad Pančevo je pionir u oblasti javno-privatnog partnerstva, a jedan takav projekat odnosi se upravo na izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva. Koliko nam je važno da saobraćajna komunikacija i putna infrastruktura bude kvalitetna upravo iz razloga razvoja grada, govori podatak da smo za 15 meseci asfaltirali 118 ulica, odnosno 53 km puteva na teritoriji grada sa naseljenim mestima, a da to nije rađeno u protekle četiri decenije, a neke od ulica prvi put dobijaju asfalt. Vidimo zadovoljstvo građana i to nam je podstrek da radimo još više.

    Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansirao Grad Pančevo

    Na teritoriji grada i u naseljenim mestima održava se blizu 130 kulturnih, privrednih i turističkih događaja s dugom tradicijom

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]