• Groznica Zapadnog Nila: Virus pronađen kod komaraca, nema obolelih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U okviru Projekta koji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju Beograd realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja 2015, izvršeno je uzorkovanje odraslih formi komaraca na teritoriji opštine Pančevo na virus GZN (groznica Zapadnog Nila) i dobijeni su pozitivni rezultati na prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca na lokacijama: prevodnica na Tamišu, Novoseljanski put – kanal Nadel , Kudeljarski nasip i Jabuka. U ZJZ Pančevo od 01.01.2015. do 12.08.2015. godine nema prijavljenih obolelih

    U 2012.god sa teritorije Južnobanatskog okruga, Zavodu za javno zdravlje Pančevo prijavljeno je osam obolelih od GZN i dva smrtna ishoda. U 2013.god. GZN je potvrđena kod 47 pacijenata sa četiri smrtna ishoda, kada je nakon epidemiološkog istraživanja na teritoriji Južnobanatskog okruga prijavljena epidemija Groznice Zapadnog Nila, a 2014. godine prijavljeno je 14 obolelih osoba bez smrtnog ishoda. 

    Groznica Zapadnog Nila je arbovirusna infekcija, koju prenose komarci – vektor iz roda Culex (tzv. kućni komarac, koji je rasprostranjen i na teritoriji naše zemlje), a primarni rezervoar zaraze su ptice. Značajan je javnozdravstveni problem kako u EU i zemljama u okruženju,  tako i u Srbiji pa i u JBO. Na aktivnost virusa utiču brojni faktori, kao što su klimatske promene, rasprostranjenost komaraca, populacija ptica itd. 
    Put prenošenja je ubod zaraženog komarca. Simptomi groznica Zapadnog Nila (GZN) nastaju od 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80% inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, oko 20% ima blagu kliničke slike u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezda ili osipa na koži, a kod jednog od 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Faktori rizika za pojavu težeg, neuroinvazivnog oblika bolesti su starost preko 50 godina, hronična oboljenja kod pacijenta, imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

    Preventivne mere za sprečavanje nastanka oboljenja GZN su:

    1.    Sistematsko i organizovanao zaprašivanje komaraca.

    2.    Redukcija broja komaraca na otvorenom – Isušivanjem izvora stajaće vode i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju komarci i na kojima polažu jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki, ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu. 

    3.    Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru – Preporučuje se upotreba zaštitnih mreža ili komarnika na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor. 

    4.    Mere lične zaštite – Većina komaraca je aktivna u zoru i sumrak, pa treba izbegavati boravak van kuće u ovom periodu ukoliko je to moguće. Potrebno je koristiti repelente (npr. Autan) tokom boravka na otvorenom, uz istovremeno nošenje odeće sa dugačkim rukavima i nogavicama.

    Pozitivni rezultati na prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca na lokacijama: prevodnica na Tamišu, Novoseljanski put – kanal Nadel , Kudeljarski nasip i Jabuka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo