Društvo

Hoće li Đorđe Vajfert dobiti i školu u Pančevu?

Pančevo, Uto, 15/08/2017 - 10:09
Vladimir Đoković


 

Jedan od izuzetno poznatih Pančevaca Đorđe Vajfert pre nekoliko godina dobio je trg u Pančevu, a već nekoliko godina održava se i turistička manifestacija Dani Vajferta. Od nedavno postoji ideja se po ovom industrijalcu i prvom guverneru Narodne banke Srbije nazove i jedna od pančevačkih srednjih škola. U prostorije srednje ekonomsko trgovinske škole koja već 40 godina nosi ime narodnog heroja Paje Marganovića – stigao je i portret Đorđa Vajferta.

- Tačno je, među kolegama postoji ideja da naša škola promeni ime. Ta procedura formalno nije započeta. Tokom septembra ćemo na sednici nastavničkog veća o tome razgovorati. Inače posle odluke škole, saglasnosti bi trebalo da i lokalna samouprava pa na kraju i pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Zbog specifičnosti funkcionisanja imena obrazovnih ustanova se mogu menjati samo tokom raspusta, kaže direktor ove srednje škole Milan Paraušić.

Za razliku od narodnog heroja Paje Marganovića koji je kao istaknuti komunista stradao u vreme kraljevine Jugoslavije i za koga je kaže direktor Paraušić pitanje da li je ikad boravio u Pančevu jasna je veza Đorđa Vajferta i našeg grada. Bio je vlasnik pivare u Pančevu, iza njega je ostala i crkva Svete Ane u ulici Oslobođenja  a i počiva u porodičnoj grobnici na Katoličkom groblju.

- Možda bi u ovom periodu, pre nego što se pokrene inicijativa, trebalo razmišljati i o drugim poznatim ličnostima koje su svoj život vezale za Pančevo.  Inače dinamika obrazovnih profila u našoj školi je sada takva da ni odrednica ekonomsko-trgovinska srednja škola ne odgovara suštini. Ime bi trebalo promeniti i u smeru da ubuduće, recimo, budemo samo srednja škola,  objašnjava direktor Paraušić.

Ekonomska škola ime Paje Marganovića nosi već gotovo 40 godina, Do tada se zvala Moše Pijade. Paja Marganović u Pančevu je već izgubio ulicu. Preimenovana je u ulicu Miloša Obrenovića.
MarketingNajnovije vesti