Predstavljeni rezultati kontrole kvaliteta poljoprivrednih proizvoda

Hrana zdrava i bezbedna

Pančevo, Čet, 14/01/2016 - 17:08
Ivana Predić


Tokom 2015. godine Zavod za javno zdravlja Pančevo je u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Gradske uprave Pančevo realizovao projekat „Unapređenje kontrole kvaliteta i higijene poljoprivrednih proizvoda”. Rezultati progama predstavljeni su javnosti u četvrtak, 14. januara, u maloj sali Gradske uprave. Prisutnima su se obratile Maja Svirčević Prekić, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj, dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje, a projekat je predstavila dr Radmila Jovanović , specijalista higijene i načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje.

Ona je navela da je u programu učestvovalo 25 domaćinstva iz Pančeva, Glogonja, Omoljice, Banatskog Novog Sela i drugih naseljenih mesta u opštini, koja se bave proizvodnjom hrane životinjskog porekla (mleko imlečni proizvodi) kao i kolača, testenina, smrznutog testa i drugih proizvoda. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje proveravali su higijensko-sanitarno stanje objekata u kojima se proizvodi hrana, uzimali su uzorke namirnica i ispitivali ih, vršili su analizu uzoraka uzetih sa ruku i površina gde se proizvodi hrana, a proveravana je i ispravnost vode. Sva domaćinstva imala su i mogućnost da urade sanitarni pregled u Zavodu za javno zdravlje.

„Sada imamo dokaz da su naše štrudle zdrave i vrlo smo zadovoljne saradnjom sa Zavodom”, rekla je Radmila Modoški, iz udruženja „Dolovke”.

Kako je istakla dr Radmila Jovanović, na osnovu sprovedenih ispitivanja može se zaključiti da su uslovi u pogledu proizvodnje hrane uglavnom zadovoljavajući. Oko osam odsto uzoraka nije odgovaralo zahtevima pravilnika o kvalitetu hrane, te su stručnjaci Zavoda dali preporuke domaćinstvima na koji način mogu da unaprede proizvodnju. Svi učesnici u projektu dobili su priručnik mera za poboljšanje higijensko-sanitarnog stanja u objektima za proizvodnju hrane.

Uočeno je da u selima ima veoma malo mladih ljudi, i da su objekti u najvećem broju slučajevi veoma stari, ali da se dobro održavaju. U odnosu na prošlu godinu, kada je projekat prvi put sproveden sada je bilo manje neispravnih uzoraka hrane, a primećeno je i da domaćinstva više koriste dezifinkaciona sredstva. Preporuka svim proizvođačima je da poboljšaju uslove skladištenja otpada.

Na kraju prezentacije dr Ljiljana Lazić, uručila je zahvalnice prisutnim učesnicima u projektu.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti