• Humane i u teškim uslovima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, medicinske sestre u našem gradu, obeležile su radno, učešćem u akciji preventivnih pregleda koja je održana ispred Gradske uprave Pančevo. Akciju  je organizavo Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo, a pridružili su se i predstavnici Odeljenja transfuziologije, rehabilitacije i porodilišta Opšte bolnice Pančevo.

    Pregledano je 105 sugrađana, a onima kojima je to bilo potrebno u kolima Službe hitne medicinske pomoći urađen je i EKG srca. Građanima je kontrolisan krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, a svi koji su prošli pregled mogli sui  da posavetuju sa lekarima Doma zdravlja.

    Posao medicinske sestre veoma je važan i odgovoran, ali i stresan. One su desna ruka lekara i osobe koje dočekaju pacijenta, isprate njegovo lečenje i isprate ga kada odlazi kući.

    Poslednjih godina one se suočavaju sa mnogim problemima, rade u lošim uslovima i malo su plaćene, od 30.000 do 35.000 dinara. Nedovoljan broj sestara evidentan je u obe pančevačke zdravstvene ustanove. To je prema rečima glavnih sestara Doma zdravlja i Opšte bolnice, jedan od najvećih problema.

    Trenutno imamo 641 sestru, što je za 59 ispod normativa. Nedostaju nam sestre za smesnki rad, jer veliki broj njih ima atest za ograničenu radnu sposobnost. Problem je i što sve više sestara odlazi u inostranstvo, a ustanova ne može da primi nove jer nemamo odobrenje Ministarstva zdravlja. Snalazimo se tako što preobacujemo sestre sa drugih odeljenja na ona gde je ih nema dovoljno. Najmanje sestara ima na Prijemno – uregntnom odeljenju, Ortopediji, Hirurgiji i na Odeljenju intezivne nege”, rekla je Biljana Smailović, glavna sestra Opšte bolnice Pančevo.

    Slična sitaucija je i u Domu zdravlja. Prema rečima Jelene Kuručev Mitić, u toj ustanovi radi 225 sestara. Za tri godine iz ustanove je otišlo čak 40 sestara, a nijedna nije primljena. Kako kaže naša sagovornica, najviše ih nedostaje u seoskim ambulantama.

    Međunarodni dan sestrinstva se obeležava svake godine, 12. maja na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl, medicinske sestre koja je osnovala medicinsku službu i  čitav život je posvetila brzi i nezi bolesnika. Ona je postala pionir stručnog školovanja medicinskih sestara i do danas je njihov najveći uzor.

    I. Predić

    Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, medicinske sestre u našem gradu, obeležile su radno, učešćem u akciji preventivnih pregleda koja je održana ispred Gradske uprave Pančevo. Akciju  je organizavo Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo, a pridružili su se i predstavnici odeljenja transfuziologije, rehabilitacije i porodilišta Opšte bolnice Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]