Operacija u pančevačkoj bolnici
Društvo

I dalje porodica odlučuje o doniranju organa preminule osobe

Pančevo, Sre, 19/09/2018 - 08:05
Suzana Prvulj


Nedavno usvojenim Zakonom o presađivanju ljudskih organa, pojednostavljuje se postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor.

Dr Aleksandra Živković iz Opšte bolnice Pančevo, zadužena za odnose s javnošću, pojasnila je za 013 info kako to znači da više nema potpisivanja donorskih kartica, ali i da se suštinski ništa nije mnogo promenilio, zato što i dalje porodica preminulog člana odlučuje da li želi da donira organe.

Ona je saopštila da pomenuti zakon definiše i uslove koje treba da ispune zdravstvene ustanove, koje će biti uključene u program transplantacije. Naime, to su transplantacioni centri i donor bolnice. Donor bolnica može biti ona koja u svom sastavu ima jedinice intenzivnog lečenja na odeljenju anestezije,neurohirurgije ili neurologije.

- Na sastanku Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i predstavnika donor bolnica, među kojima su bili i lekari Opšte bolnice Pančevo, predočen je preliminarni plan kojim će biti definisani uslovi koje ćemo morati ispuniti kao potencijalna donor bolnica, kao i stručni timovi koji će sprovoditi nadzor. Smatram da još uvek postoje mnoge predrasude kada je u pitanju transplantacija, tako da je prvenstveno potrebna dobra zaknska regulativa, i što je još važnije, kontinuirana edukativna kampanja namenjena stanovništvu. Cilj je da se probudi svest kod ljudi, da počnu da razmišljaju o tome i prenesu svoj stav porodici. Veća je verovatnoća da nam tokom života zatreba organ, nego verovatnoća da budemo potencijalni donori. Transplantaciju treba prihvatiti kao metod lečenja, što ona i jeste, izjavila je dr Živković.

Ukoliko neko ne želi da bude donor, to treba da prijavi usmeno ili pismeno Upravi za biomedicinu, koja je nadležna za sprovođenje zakona. Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je povećanje donacije organa, povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanenje liste čekanja.
MarketingNajnovije vesti