Foto: pixabay
Društvo

I večeras u Pančevu visoko zagađenje. Starčevo obara rekorde

Izvor: 
013info Ned, 27/10/2019 - 22:29Monitoring za praćenje zagađenja vazduha i večeras u Pančevu i Starčevu beleži prekoračenja zagađenja. To što osećate kad izađete na ulicu i pokušate da dišete iskazano kroz brojke izgleda ovako. 

  • Vatrogasni dom 110,52 mikrograma po kubnom metru, 24-časovna vrednost (tolerantna vredost je 50)
  • Vojlovica 150,52 mikrograma po kubnom metru, 24-časovna vrednost, a u poslednjih sat vremena monitoring beleži 225,19 mikrograma.
  • Starčevo 196,8 mikrograma po kubnom metru, 24-časovna vrednost, a u poslednjih sat vremena je čak 439,25.
  • Zavod za javno zdravlje Pančevo meri 196mikrograma po kubnom metru, 24-časovna vrednost, a u poslednjih sat vremena je 239 mikrograma

Portal 013info je još u petak ujutro zamolio nadležne u Gradskoj upravi da prokomentarišu učestala zagađenja, ali komentara još uvek nema.

 

Zdravstvene tegobe zbog zagađenog vazduha se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, piše RTS.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.MarketingNajnovije vesti