Foto: pixabay
Društvo

Interakcija farmaceutske industrije i zdravstvenih ustanova

Izvor: 
Tanjug Pon, 20/06/2016 - 16:28

U narednih deset dana, u okviru zajedničke inicijative koja se odvija istovremeno u 33 evropske zemlje, inovativne farmaceutske kompanije će, kako je saopšteno danas, objaviti podatke o saradnji sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Podaci će biti dostupni na internetu i pokazaće nivo ulaganja u zdravstvo u Srbiji, zahvaljujući čemu se omogućava razvoj novih lekova kroz deljenje najbolje kliničke prakse, razmenu informacija o uticaju novih lekova na menjanje terapijskih protokola i oblikovanje budućih kliničkog istraživanja, navodi se u saopštenju INOVIA.

„Redovna interakcija industrije sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama i organizacijama je ključna za sticanje saznanja na osnovu kojih inovativne farmaceutske kompanije ulažu napore u poboljšanje terapije i lečenja bolesnika", rekao je izvršni direktor udruženja INOVIA, Bojan Trkulja.

Prvi izveštaji u kojima će biti objavljena ulaganja u razvoj lekova, sredstva dodeljena zdravstvenim ustanovama u svrhu edukacije, kao i prenosi vrednosti prema zdravstvenim radnicima, za aktivnosti kao što su prezentacije na edukativnim sastancima, konsultantske usluge, učešće u savetodavnim odborima i troškovi putovanja i boravka na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, obuhvatiće prenose vrednosti koji su se dogodili u 2015. godini.

Uvođenje dodatne transparentnosti u ove već visoko regulisane i značajne odnose će dodatno učvrstiti temelje budućih odnosa, a saradnja farmaceutske industrije, zdravstvenih radnika i zdravstvenih ustanova i organizacija je neophodan preduslov u razvoju lekova koji donose napredak u lečenju i omogućavaju poboljšanje života pacijenata.Marketing

Najnovije vesti