Društvo

IZ ŠKOLA STIŽU ODGOVORI MINISTARSTVU: Uniforme sve izvesnije

Izvor: 
Blic Ned, 29/01/2017 - 11:46

U školama u Srbiji najverovatnije će biti uvedene uniforme za đake, najavila je savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.

- Počeli su da stižu odgovori na ankete koje su davale školske uprave i, kako stvari za sada stoje, deluje da hoće. Samo ćemo videti u kom modelu i kada - rekla je za Blic Milovanovićeva.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, odluka o uvođenju uniformi u osnovnim školama verovatno će biti doneta na nivou cele države, a ona će definitivno biti doneta tek kada Ministarstvo bude imalo pred sobom rezultate svih upitnika. Ankete su prosleđene školskim upravama, koje ih dele školama, ali svaka od njih određuje način i vreme na koji će procenti volju roditelja. Jedna od škola koja još nije to učinila je OŠ "Stari grad" u Beogradu, koja je ovo ostavila za drugo polugodište.

- Lično podržavam uvođenje uniformi, ali i predlog da se one uvedu na nivou Republike. Uvek ima onih koji se bune, te bi i celom kolektivu koji je na udaru roditelja bilo lakše ako bi odluka važila za sve škole - ističe direktorka ove škole Sanja Radmilović i dodaje da na putu ka uniformama najveći problem predstavljaju finansije.

Neki od roditelja koji su popunjavali anketu zameraju što nije precizirano kako bi uniforme izgledale, ni ko bi ih finansirao. Kako je Milovanovićeva istakla ranije, modeli finansiranja koji se razmatraju podrazumevaju ili da uniforme budu vlasništvo škole i da ih deca vrate na kraju školske godine ili da ih kupuju roditelji. Izbor boje i izgleda uniforme Ministarstvo prepušta školama, a verovatno će i sami đaci biti uključeni.
MarketingNajnovije vesti