• JABUKA: Prvi dvojezični komad makedonske zajednice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ovo je predstava koja pokazuje da smo bratski narod, povezani duhovno i kulturno i na sve moguće načine – napominje Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta MNZ u Republici Srbiji.

    Pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice  u Republici Srbiji i na inicijativu Foruma mladih Makedonaca prvi put je postavljena i igrana predstava na srpskom i  makedonskom jeziku „Vetar u tapetama“. Premijera komada upriličena je na sceni Doma kulture „Kočo Racin“ u Jabuci, a prva repriza u komšijskom Kačarevu kod Pančeva. 

    Po motivima Mrožekovih „Emigranata“ iz 1974. godine i vremena Hladnog rata mladi beogradski glumac makedonskog porekla Zoran Mitrović, napisao je svoju duo dramu, režirao je i igra je sa kolegom Nemanjom Simićem  na dva jezika. Po rečima protagonista, otvorena je teška, ali aktuelna tema života emigranata na Zapadu, kao i pitanje kulturnog i svakog drugog identiteta mladih ljudi sa ovih prostora, koji su na „privremenom“ radu u inostranstvu. Tema životna i bliska, podjednako aktuelna i danas, lako uvlači publiku u polje emocija.

    „Od smeha do suze, dovoljne su nijanse u  životu da se sve promeni, kao što smo to mi uradili na sceni. Uspeli smo da prenesemo poentu da nema granica i barijera između naroda, a ne bi trebalo da ih bude ni između ljudi“, rekao je Zoran Mitrović, dok njegov kolega na sceni, Nemanja Simić, iskazuje veliko zadovoljstvo, s obzirom na dvogodišnji trud, da predstavu postave u atmosferi pandemije. Svesrdno je pomogao Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji.

    „Očekujemo da će komad napraviti preokret, jedan novi vetar u kulturi, da pripadnici makedonske nacionalne zajednice ostvare dugogodišnji san otvaranja centra za kulturu, posle jedne ovakve, ne samo predstave već i demonstaracije, šta mogu uraditi zajedno sa pripadnicima većinskog srpskog naroda. Ovo je predstava koja pokazuje da smo bratski narod, povezani i duhovno i kulturno i na sve moguće načine, ocenjuje Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta MNZ u Republici Srbiji.

    Duo drama „Vetar u Tapetama“, koju su podržali Fondacija za otvoreno društvo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, biće ponovo izvedena već 22. maja u Narodnom  pozorištu, na sceni „Raša Plaović“, kada će otvoriti manifestaciju „Dani makedonske kulture u Beogradu“.

    Ovo je predstava koja pokazuje da smo bratski narod, povezani duhovno i kulturno i na sve moguće načine – napominje Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta MNZ u Republici Srbiji.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]