Foto: Media centar Beograd
Društvo

JAVNA RASPRAVA: Poverenik pripremio novi model zakona o zaštiti podataka

Izvor: 
poverenik.rs Sre, 08/03/2017 - 12:40

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je novi Model zakona o zaštiti podataka o ličnosti usklađen sa aktuelnim standardima relevantnih evropskih dokumenata, a prvenstveno sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik Rodoljub Šabić je pozvao sve relevantne subjekte državnog i civilnog sektora i sve zainteresovane da uzmu učešće u javnoj raspravi.

U saopštenju poverenika se precizira da javna rasprava traje do 15. aprila, kao i da predlozi mogu biti dostavljeni mejlom.

Poverenik ističe da je Srbiji neophodan nov Zakon o zaštiti podata o ličnosti, napominjući da važeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne sadrži čak ni minimalne odredbe koje bi se odnosile na nekoliko, sa stanovišta obrade podataka o ličnosti, veoma važnih i delikatnih oblasti.

"Usled toga, već dugo vremena, praktično svakodnevno, se suočavamo sa činjenicom da je veoma teško, često i nemoguće obezbediti nesmetano uživanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u svim oblastima života", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, poverenik će analizirati sve pristigle predloge i komentare, informisati javnost i sva lica koja uzmu učešće u ovoj raspravi i nastojati da na osnovu komentara i sugestija unapredi tekst.

Nakon toga, dostaviće ga Vladi Srbije preko nadležnog ministarstva.

 
MarketingNajnovije vesti