zaposljavanje_ugovori
Dodela ugovora u Gradskoj upravi

Javni radovi i stručna praksa za 27 poslodavaca i 50 nezaposlenih

Pančevo, Pon, 27/06/2016 - 14:11
Ivana Predić


Dodela ugovora poslodavcima i licima sa kojima je Grad Pančevo zaključio ugovore o javnim radovima i stručnoj praksi, organizovana je danas, u ponedeljak 27. juna, u Maloj sali Gradske uprave. Ugovore je uručio Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike.

On je istakao da su pomenuti programi deo lokalnog akcionog plana Grada Pančeva i da se sprovode u saradnji sa poslodavcima i pančevačkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Stručna praksa je mera za osobe do 30 godina, radi stručnog osposobljavanja za posao u struci. Grad je za tu meru izdvojio pet miliona dinara. Program traje od 6 do 12 meseci, a mladi će dobijati mesečnu nakandu od 16.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od stručne spreme. Javni radovi su namenjeni teže zapošljivim licima, i oni koji su u programu dobijaće 18.000 dinara mesečno, tokom četiri meseca”, objasnio je Milenko Čučković i dodao da lokalna samouprava izdvaja velika sredstva za zapošljavanje i da ukupno realizuje osam programa.

U okviru programa Javni radovi, Grad je zaključio ugovore sa 13 poslodavaca i 30 lica, dok je za stručnu praksu izabrano 14 poslodavaca i 20 lica.

Mlada Pančevka Ilijana Simeon, od 15. juna počela je da obavlja stručnu praksu u JKP „Zelenilo“. Završila je Šumarski fakultet, i u narednih 12 meseci radiće u proizvodnji i u katastru javnih zelenih površina u tom javnom preduzeću.

„Zadovoljna sam što će steći iskustvo u praksi i nadam se zaposlenju“, kaže Ilijana Simeon.

Dom kulture u Ivanovu preko programa javni radovi uposlilo je jednog invalida, a preko NSZ-a, pre dva meseca, dobili su još jednog radnika.

„Naša ustanova ima samo dva radnika, a imamo jako puno udruženja koja koriste naše prostorije. Novi radnici biće nam od izuzetnog značaja”, rekao je Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu.

Pomenuti program realizuje se u saradnji sa pančevačkom filijalom NSZ. Đorđe Lukač, direktor filijale, kaže da će ove godine 300 ljudi dobiti posao preko programa samozapošljavanje, Javni radovi i stručna praksa. On je ocenio da filijala ima dobru saradnju sa firmama iz Pančeva, kako privatnim preduzećima, tako i državnim ustanovama. Na pitanje koliki procenat mladih osoba koje završe stručnu praksu dobije posao, Lukač je rekao da se polovina njih zaposli i da preduzeća koja prime osobu u radni odnos imaju pravo da konkurišu ponovo sledeće godine na program stručne prakse.

I. Predić

 
MarketingNajnovije vesti