• Jedan pacijent zaražen virusom H1N1 u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančeva jedan pacijent sa teritorije Opštine Pančevo je zaražem virusom gripa tipa A H1N1. Analizom tri uzorka (dva bolnička i jednim sentinelnim) potvrđeno je prisustvo ovog tipa gripa, a laboratorijska potvrda je odrađena u Centru za virusologiju, Odeljenje za influencu i druge infekcije Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

    Pojava svih oboljenja sličnih gripu u Južnobanatskom okrugu od 29. februara do 6. marta je u blagom porastu u odnosu na prethodnu nedelju, ali kako ističu u Zavodu za javno zdravlje i dalje daleko ispod praga srednjeg intenziteta virusa, a ako se gleda isti period prošle godine u značajnom je opadanju broj prijavljenih sa oboljenjem sličnim gripu (118 ove godine, a 347 2015.godine).

    U Zavodu za javno zdravlje ističu da se kod pojave simptoma kao što su povišena temperatura preko 38 stepeni Celzijusa, suvi kašalj, otežano disanje i bolovi u zglobovima i mišićima, pacijent obavezno javi lekaru, odleži i pridržava se saveta lekara uz uzimanje odgovarajuće terapije. Mere prevencije su uobičajene kao i za ostale tipove gripa, kao što je vakcinacija, dok se u opšte mere uključuju kašljanje i kijanje sa maramicom preko usta, provetravanje prostorija, izbegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja ako kašljete i kijate i redovno pranje ruku tekućom vodom i sapunom.  

     Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančeva jedan pacijent sa teritorije Opštine Pančevo je zaražem virusom gripa tipa A H1N1. Analizom tri uzorka (dva bolnička i jednim sentinelnim) potvrđeno je prisustvo ovog tipa gripa, a laboratorijska potvrda je odrađena u Centru za virusologiju, Odeljenje za influencu i druge infekcije Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo