• Još jedna nemačka kompanija dolazi u Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Filijala nemačke firme „MK – Kliniken AG”, izgradiće fabriku površine 10.000 kvadratnik metara sa postrojenjima za dizajniranje i razvoj specijalizovanih transportnih kontejnera

     U poslovnu zonu „Sever” u Pančevu, na više od 23 hektara, nemačka kompanija „Naval Box – CAL” d. o. o. Beograd, počinje realizaciju investicije vredne 10 miliona evra. Filijala nemačke firme „MK – Kliniken AG”, izgradiće fabriku površine 10.000 kvadratnik metara sa postrojenjima za dizajniranje i razvoj specijalizovanih transportnih kontejnera. Investitor iz Nemačke je još 2020. godine dostavio Razvojnoj agenciji Srbije pismo o namerama iz kojeg se, između ostalog, može saznati da im je plan da ulože u zemljište, objekte, materijal, opremu i delove, i u prve dve godine zaposle oko 50 radnika s punim radnim vremenom, Njihova procena je i da će realizacija ovog projekta, u narednih 10 godina, dovesti do dodatnih 60 miliona evra ulaganja, plan im je da  izgrade oko 100.000 kvadrata i do 2030. godine zaposle 1.000 ljudi. U Pančevu se realizuju još tri investicije nemačkih kompanija. Nemački ZF je u poodmakloj, četvrtoj fazi, kojom će do kraja 2027. godine,  investirati 238 miliona evra i otvoriti još 589 novih radnih mesta.

    Ministarstvo privrede sa posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer nova ulaganja istih privrednih društava, ističe, predstavljaju potvrdu privredne i političke stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta. To potkrepljuje i podatkom o devet novopotpisanih ugovora za projekte vredne 320 miliona evra, koji će obezbediti 2.500 novih radnih mesta što je, kako se navodi, novi investicioni zamah u Srbiji. Na tom spisku su proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji kompanije ZF u Pančevu, te servisni centar u Novom Sadu. Tu je i kompanija „Brose” i treća strana kompanija „Naval Box – CAL, koja počinje izgradnju svog proizvodnog pogona. Tako prema rečima nadležnih iz lokalne administracije, u zonama Sever 1 i 2  mesta više nema, a u prethodnih godinu dana radilo se na formiranju nove industrijske zone, koja označava i novi ciklus industrijalizacije grada na Tamišu. Završen je poseban plan detaljne regulacije celine „Sever 3”, koja se prostire na 55 hektara.

    „Severna zona 3 je prostor preko puta zone 1 i spreman je za buduće investitore u smislu plana detaljne regulacije, koja je uslov za izdavanje građevinske dozvole, a u odnosu na to, ko će se pojaviti kao investitor, izgradićemo neophodnu komunalnu, elektroenergetsku i putnu infrastrukturu. Grad Pančevo je sigurno i dalje u vrhu najvećih industrijskih centara u našoj zemlji, jer je prepoznat kao perspektivno mesto za ulaganja i kao grad budućnosti. Sve investicije odnose se na otvaranje proizvodnih pogona, a mi to realizujemo u saradnji sa Republičkom razvojnom agencijom. Ovde već rade renomirane fabrike čiste tehnologije auto-industrije, ali i naučno-razvojni centar. U stalnom smo sa Razvojnom agencijom Srbije sa kojom razmatramo šta Pančevo možemo da ponudimo kompanijama koje žele da ulažu u Srbiji. Interesovanje postoji, jer je Pančevo ozbiljan grad i nadamo se da ćemo uskoro u Severnoj zoni 3 imati investitora, koji će biti u rangu kompanija koje  ovde već posluju, kao što su ZF, ’Brose’, ’Naval Box – CAL’”, ističe za „Politiku” Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

    Filijala nemačke firme „MK – Kliniken AG”, izgradiće fabriku površine 10.000 kvadratnik metara sa postrojenjima za dizajniranje i razvoj specijalizovanih transportnih kontejnera

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo