Kačarevo gajdaši
Društvo

KAČAREVO: Vrhunski nastupi učesnika 16. Susreta gajdaša oduševili sve prisutne

Izvor: 
013info Pon, 26/09/2022 - 06:14Tradicionalni  „Susreti gajdaša – sličnosti i razlike gajdi“ održani u subotu, 24. septembra, u Svečanoj sali za venčanja Mesne zajednice Kačarevo.

Na 16. izdanju pomenute manifestacija, koje je ponovo organizovalo kačarevačko udruženje Udruženje građana makedonske nacionalne manjine „Vardar”  iz Kačareva, u gotovo dva sata  razvrsnog i kvalitetnog programa nastupilo je petnaestak gajdaša iz Srbije, Makedonije i Bugarske.

Njih su pratili svirači drugih autentičnih instrumenata, koji takođe spadaju u prepoznatljiv folklor balkanskih slovenskih naroda, poput kavala ili tapana, a nisu izostali ni harmonika ili tambura.

Pored Kačarevaca, bilo je učesnika i iz okolnih mesta – Omoljice, Starčeva, Glogonja...

Ono što je posebno obradovalo domaćine i ljubitelje tradicionalne muzike je to što su veći broj izvođača činili mladi ljudi, što je znači da nema bojazni da će izbledeti sećanje na gajde i druge folklorne vrednosti.

Te večeri nizali su se briljantni nastupi izvođača, među kojima je bilo i nekoliko devojaka, poput gošći iz Makedonije i Bugarske, a svi zajedno su pokazali izuzetno visoki kvalatitet i napravil nazaboravnu atmosferu što su posetioci umeli da nagrade gromkim aplauzima i poziviima na bis.

Organizatori su tako uspeli da nastave niz priređivanja ovih jedinstvenih događaja koje nije prekinula ni pandemija, a u svemu tome pomogli su im i Centar za zaštitu tradicije „Toše Proeski“, dok su pokrovitelji bili Nacionalnoi savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji, kao i lokalne, republičke, pokrajinske institucije.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti