• Kako su poslovala preduzeća u Banatu u protekloj godini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Godina iza nas bila je izazovna za privrednike pre svega zbog rata u Ukrajini i pandemije što se odrazilo i na poslovanje preduzeća u Južnom Banatu. Ipak mnogi su dobro poslovali i u ovakvim uslovima a najboljima su uručene godišnje nagrade Privredne komore Srbije.

    I pored otežanog poslovanja zbog pandemije i rata u Ukrajini privreda Južnog Banata je u godini iza nas pokazala vitalnost a mnogi su našli način da investiraju u proizvodnju i ostvare dobre rezultate ističu u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo. U EuroCons grupi iz Vršca, sastavljenoj od 4 kompanije u Srbiji i jedne u Hrvatskoj kažu da im je ovo do sada bila najbolja godina u poslovanju dugom skoro dve decenije.

    „Imamo preko 100 zaposlenih,50 su diplomirani inženjeri.Firma smo koja se bavi inovativnom tehnologijama.Pre svega smo prepoznati na ovom tržištu,ne samo tržištu Srbije I regiona u oblasti clean room dizajna I clean room I dry tehnologija.To su tehnologije koje su neophodne za proizvodnju litijumskih baterija za elektro automobile“, rekao je Goran Đurić- EuroCons group Vršac

    Ova firma dobila je godišnju nagradu privredne komore Srbije. Među nagrađenima je i „Agromilenijum“ iz Banatskog Novog Sela.

    „Što se tiče godine iza nas bila je teška jer je poljoprivredna proizvodnja dosta podbacila. Mi se bavimo organizacijom poljoprivredne proizvodnje,kooperacijom u opštini Alibunar I na području Pančeva. Imali smo podbačaj u kukuruzu,delom u suncokretu ali je pšenica bila dobra. Jedna godina koja izaziva zebnju što se tiče naredne agrarne godine“ rekao je Goran Borčak-Agromilenijum BNS.

    U RPK Pančevo očekuju da će u 2023 godini imati spoljnotrgovinsku razmenu oko 2 milijarde i 200 miliona evra od toga više od 60 odsto sačinjavao bi izvoz. Pored tradicionalno velikih proizvođača i izvoznika iz ovog okruga srednja i mala preduzeća postaju sve značajni izvoznici. Najavljena je i veća pomoć države domaćoj privredi..

    „Tu je I stalna digitalizacija I upotreba elektronskog fakturisanja gde ćemo pokušati da se što brže fakturiše I naplati I da bude obračunat porez .Pre svega da se što više uplaćenog poreza Pdv-a vraća za 1 do 2 dana privrednicima a ranije je bilo duže“, izjavio je Marko Ćulibrk, direktor RPK Pančevo.

    Pored novih tržišta i lanaca snabdevanja vitalnost južnobanatske privrede ogleda se I u traženju načina da se uštedi energija. Sve je više preduzeća koja postavljaju solarne panele a viškove koje proizvedu vraćaju u elektro energetski sistem Srbije.

    Godina iza nas bila je izazovna za privrednike pre svega zbog rata u Ukrajini i pandemije što se odrazilo i na poslovanje preduzeća u Južnom Banatu. Ipak mnogi su dobro poslovali i u ovakvim uslovima a najboljima su uručene godišnje nagrade Privredne komore Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]