• Kisić Tepavčević sa direktorkama osam centara za socijalni rad sa teritorije Južnog Banata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević razgovarala je danas u Alibunaru sa direktorkama centara za socijalni rad sa teritorije Južnobanatskog okruga o unapređenju rada ovih institucija i usluga socijalne zaštite.

    Sastanku su prisustvovale direktorke 8 centara za socijalni rad iz Pančeva, Vršca, Kovačice, Kovina, Opova, Alibunara, Plandišta i Bele Crkve.

    Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da je socijalna zaštita jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva, što je potvrđeno i transferom novca koji će biti namenjen razvoju usluga socijalne zaštite u lokalnim samoupravama, za šta je ove godine izdvojeno 556 miliona dinara.

    Tim transferima je ove godine obuhvaćeno 5 opština na teritoriji Južnog Banata, kojima je opredeljeno više od 15 miliona dinara.

    Kisić Tepavčević je pozvala lokalne samouprave da ukažu na potrebe u oblasti socijalne zaštite, kako bi Ministarstvo na najefikasniji način usmerilo sredstva u te svrhe.

    „Koje su zaista potrebe na nivou lokalnih samouprava možemo najbolje da vidimo ukoliko dođemo na lice mesta i zato smo danas u Alibunaru, da vidimo koje su potrebe i koje su najosetljivije kategorije stanovništva na području opština Južnobanatskog okruga i da sve naše aktivnosti usmerimo prema onima kojima je ta pomoć najpotrebnija“, rekla je Kisić Tepavčević.

    Kisić Tepavčević je navela da je na sastanku razgovarano o jačanju kadrovskih kapaciteta ustanova socijalne zaštite, kao i o investicijama, poput adaptacije određenih objekata.

    Ministarka Kisić Tepavčević je razgovarala i sa predsednicom opštine Alibunar Zoranom Bratić i načelnicom Južnobanatskog upravnog okruga Marinom Toman, a obišla je i Opštinsko udruženje penzionera i Opštinsko udruženje invalida rada u Alibunaru, kome Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom pruža redovnu finansijsku podršku u cilju realizacije inkluzivnih aktivnosti za osobe sa invaliditetom.

    Kisić Tepavčević je navela da je podrška organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom i zapošljavanju ove grupe građana među prioritetima Ministarstva.

    Na realizovanom Programskom konkursu obezbeđena su sredstva za finansiranje 33 saveza sa 513 lokalnih organizacija u sastavu.

    Na teritoriji Južnobanatskog okruga, dodala je, postoji 24 udruženja osoba sa invaliditetom, za čiji rad je Ministarstvo u toku ove godine izdvojilo nešto više od 5,5 miliona dinara.

    Kisić Tepavčević je rekla i da je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ove godine Ministarstvo izdvojilo 625 miliona dinara.

    „Na području Južnobanatskog okruga postoje 4 ovakva preduzeća, gde više od 50 odsto zaposlenih čine osobe sa invaliditetom. Za subvencije njihove zarade i poboljšanje uslova rada za ovu godinu izdvojeno je preko 23 miliona dinara“, rekla je Kisić Tepavčević.

    Polazeći od ideje izgradnje modernog društva u kome su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi, jedan od prioriteta u tekućoj godiNI je nastavak realizacije kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA“, koja se realizuje u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom.

    Ministarstvo će i u 2021. godini u partnerstvu sa organizacijama osoba sa invaliditetom, realizovati projekte koji imaju za cilj obezbeđivanje pristupačnog okruženja za sve građane Srbije, kao što su izgradnja inkluzivnih igrališta za decu sa invaliditetom i postavljanje rampi, obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad udruženja osoba sa invaliditetom, nabavkom računarske opreme i nameštaja i rekonstrukcijom prostorija udruženja.

    Sastancima su prisustvovale i državna sekretarka dr Stana Božović i pomoćnice ministra Biljana Zekavica i Biljana Barošević.

    Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević razgovarala je danas u Alibunaru sa direktorkama centara za socijalni rad sa teritorije Južnobanatskog okruga o unapređenju rada ovih institucija i usluga socijalne zaštite.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo