Gradska uprava Pančeva negativ
Društvo

Kodeks o tajnosti rada pančevačke vlasti

Pančevo, Čet, 31/10/2019 - 09:51
Aleksandar StojkovićSreda, 25. septembar 2019. godine, ostaće u istoriji Pančeva upamćen kao dan kada je ukinuta sloboda informisanja u našem gradu. Tog dana je u Službenom listu grada Pančeva objavljen novi Kodeks o javnosti rada i odnosima s medijima. Bolje da su ga nazvali Kodeks o tajnosti rada. Novinarima je ukinuto pravo da prisustvuju sednicama Gradskog veća, ali nije samo to.

Upoređujući Kodeks iz 2009. i novi iz 2019. godine, pronašli smo par razlika. Najpre u odredbi 2. starog Kodeksa piše da će

Javnost i transparentnost rada biće obezbeđena kroz redovna saopštenja za javnost, sazivanje konferencija za novinare, otvorenost sednica Skupštine grada Pančeva i Gradskog veća grada Pančeva za predstavnike medija, dostupnost svih informacija od javnog značaja, objavljivanje informacija na zvaničnj internet prezentaciji Grada i u biltenu Gradske uprave grada Pančeva kao i obezbeđivanje izjava, intervjua  i nastupa u medijima predstavnika Grada.

U novom Kodeksu bolne stvari su izbačene i odredba 2. sada glasi ovako:

Javnost i transparentnost rada biće obezbeđena kroz redovna saopštenja za javnost, sazivanje konferencija za medije, davanje intervjua, objavljivanje informacija putem interneta i na drugi pogodan način.

Osma odredba u kojoj je pisalo „Predstavnici organa grada Pančeva su dužni da se odazovu zahtevima medija“ je izbačena! Obrisana. Predstavnici organa grada nisu više dužni da se odazovu zahtevima medija! Što i odgovara stvarnosti, jer se na naša novinarska pitanja ne odgovara. Za njih mi ne postojimo, kao ni vi – naši čitaoci.

Pošto je gradska vlast u ime naroda obrisala iz Kodeksa dostupnost informacija od javnog značaja, kao i mogućnost da se prisustvuje sednicama Skupštne grada i Gradskog veća, verovatno bi volela da obriše i novinare i sve informacije plasira u javnost preko svojih PR službi.

Od koga se to i zašto pančevačka vlast sakrila i šta to planira u narednom periodu da radi kada je rešila da onemogući protok informacija od javnog značaja? Možda će, kao što se pokazalo u poslednjih par nedelja, samo selektivno sarađivati s medijima. Mi pitamo - s kojim to pravom se građanima ovog grada oduzima pravo da budu informisani na drugačiji način?

Po svemu sudeći nekome se ne dopada što mi želimo da znamo i nešto više od onoga što je ovdašnja vlast spremna da saopšti građanstvu. Nešto se krije.

Pre par nedelja uputili smo molbu da nam iz Komunalne milicije dostave neke statistike. Obične statistike o broju kažnjenih za nekakve prekršaje. Nisu nas udostojili odgovora.

Prošlog petka izjutra uputili smo pitanje o učestalom zagađenju u Pančevu. Odgovor na pitanje nismo dobili premda je iz Službe za odnose s javnošću stiglo ljubazno pismo u kome je pisalo da ćemo odgovor dobiti čim im bude prosleđen.

Na adresu naše redakcije više ne stižu pozivi za događaje koje organizuje Gradska uprava, čak i kada su oni čista propaganda vladajućeg režima.

Ovom kodeksu priključio se i Dom zdravlja Pančevo, koji nam je ukinuo dnevne izveštaje o radu Hitne medicinske pomoći. Na naše mejlove s molbom da nastave da nam šalju, kao što su to činili prethodne dve godine, nisu ni odgovorili. Kada od njih tražimo informaciju telefonskim putem ili se ne javljaju na telefon (naše brojeve znaju) ili sledi šetnja od jednog do drugog dok nam ne dosadi. Malo je nastrano sakrivati informacije iz Doma zdravlja, zar ne?

I ovog meseca naš portal beleži skoro 800 000 pregleda što ga svrstava u red najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Izgleda da nekoga jako boli što naša popularnost, zasnovana na objektivnom izveštavanju, raste. Iako su svi dobijali priliku da govore za naš medij, nešto im smeta. Biće da su to naša pitanja, jer ona su u službi građana Pančeva. Naša pitanja su ono što Pančevce zaista zanima. Zašto se ne nosi đubre, kada će semafori da prorade, zašto se truju psi po gradu, kako se dodeljuje novac na konkursima i šta građani dobijaju za te pare, zašto je neko povlašćen, a neko sputan u radu i slično. Pitanja uvek ima mnogo, nema ko da odgovori. Zapravo ima, ali nema odgovora. Ovdašnja vlast se sakrila od nas – građana Pančeva i sada u miru može da donosi svoje odluke. Nema ko da ih gleda, sluša i pita.

Mrak je.

 
MarketingNajnovije vesti