Foto: Printscreen/Turistička organizacija Opštine Kovačica
Društvo

Kovačica jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Južnom Banatu

Izvor: 
RTV/Aleksandra Vlajić Pon, 27/09/2021 - 15:41


Kovačica je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Južnom Banatu. U Galeriju naivne umetnosti od njenog osnivanja 1955. godine dolazile su mnoge poznate ličnosti, poput Rolingstonsa, Sofije Loren, Elizabet Tejlor, Brižit Bardo, posada Apola 11…. Svake godine održava se i manifestacija "Kovačički oktobar", kada možete pogledati najnovije radove umetnika iz tog mesta.

Mala varoš, a "metropola naive", tako nazivaju Kovačicu, koja već decenijama očarava ljubitelje slikarstva. Tradiciju naivne umetnosti čuvaju i neguju već sedamdeset godina. Od svojih umetnika napravili su svetski brend čija dela žele da vide turisti iz čitavog sveta.

"Tokom godina dok nije počela ova situacija sa koronom imali smo 20.000 posetilaca, što je za Kovačicu izuzetno veliki broj. Početkom ove godine počeli su da se vraćaju turisti. Imali smo i đačke ekskurzije i ponovo nam dolaze inostrani turisti koji kruzerima plove do Beograda, a vikende provedu u Kovačici. Imamo dve stalne postavke, jedna je vezana za istorijat i naše najznačajnije predstavnike, a druga posvećena savremenim umetnicima. Trenutno imamo 26 slikara koji iza sebe imaju više od 30 godina rada u domenu umetnosti naive i cenjeni su kako kod nas, tako i u inostranstvu", kaže Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Zahvaljujući Mihajlu Pupinu, ime još jednog malog mesta u opštini Kovačica poznato je u svetu. U Idvoru, rodnom mestu velikog naučnika, nalazi se njegova zadužbina Narodni dom, koji je poklonio Idvorcima, i kuća u kojoj se rodio.

"Ove godine obogatićemo postavku eksponatima koje smo dobili iz Istorijskog muzeja Srbije. Oni su imali divnu interaktivnu izložbu posvećenu Mihajlu Pupinu, koja je bila veoma posećena. Deo tih eksponata je stigao tako da će, kada ih postavimo, i to turisti moći da vide u Idvoru", kaže Svetislav Zakić, direktor Doma kulture "Mihajlo Pupin" u Idvoru.

 
MarketingNajnovije vesti