• KOVAČICA: Turistički biser Banata pred gašenjem, bivši radnici „zadnja rupa na svirali“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Poznati sportsko-rekreacioni centar „Relax“ iz Kovačice koji je upotpunjavao turističku ponudu Banata je u procesu gašenja.
     
    Kako piše Storyteller, samo bivšim radnicima ovo preduzeće duguje oko 5.300.000 dinara, a za Opštinu Kovačica, osnivača preduzeća, upravo oni kao da su „zadnja rupa na svirali“.

     

    „Relax“ se već nekoliko godina nalazi u lošoj finansijskoj situaciji, a već više od godinu dana, – od 26. maja 2020. godine – je neprekidno u blokadi. Iznos blokade na dan 02. septembar 2021. godine je bio 25.322.112,06 dinara.
     
    Prošlu godinu ovo preduzeće završava sa gubitkom u iznosu od 18.288 miliona dinara, do čega je došlo pre svega usled epidemije korona virusa. Međutim, gubici koji su obeležili 2020. godinu nisu glavni uzrok zatvaranja preduzeća, o čemu svedoči akumulirani gubitak, koji je na dan 31. decembra 2020. godine iznosio 159.588 miliona dinara, piše lokalni portal Storyteller.
     
    Nakon situacije sa kovid-19 u martu 2020. godine, objekat je zatvoren i prestao sa radom, pa je desetina nas zaposlenih u tom periodu održavala dežurstva. S obzirom da su izostali prihodi i dug se nagomilavao, pre svega dug za plate zaposlenih i doprinose, dugovi za EPS, kao i zaostali dugovi za dobavljače, koji nisu bili toliko veliki kao dug za struju i osiguravajućem društvu, koje nam je i blokiralo račun, a samim tim i bilo kakvu šansu za dalji rad, svi zaposleni su uz ličnu saglasnost prihvatili da potpišu ugovore o prestanku radnog odnosa jer su morali negde ostvariti pravo za zdravstveno osiguranje i živeti od nečeg“, za portal Storyteller objašnjava Mijodrag Lončar, koji je na dužnost v. d. direktora stupio u junu 2016. godine.
     
    Dodaje da preduzeće ne radi i da se planira likvidacioni postupak, a sa tim verovatno plan namirenja svih dugova.
     
    Agonija u JP „Relax“ se pojačava krajem 2019. godine, kada dolazi do velikih kvarova na sistemu toplotnih pumpi i objekat ostaje bez grejanja, pa samim tim i bez klijenata. 
     
    „Apelovao sam za pomoć da se kvarovi saniraju, ali zbog situacije u opštinskom budžetu ta pomoć je izostala, a dugovi i obaveze rasli“, kaže Mijodrag Lončar.
     
    Predlog da se zaposlenima isplati bar neki deo nadoknade za prevoz da bi preduzeće nastavilo sa radom, nije urodio plodom. U međuvremenu prošlo je dosta vremena, rešenje se nije naziralo, pa su zaposleni putem suda zatražili svoja lična primanja i isplatu istih.
     
    Potraživanja radnika nisu mogla da budu naplaćena jer, kako piše ovaj portal, bankovni računi ovog preduzeća su u neprekidnoj blokadi, a imovina preduzeća zapravo pripada Opštini Kovačica.
     
    Osim neisplaćenih zarada, radnicima JP „Relax“ nisu uplaćeni ni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje koje je poslodavac dužan da plati. 
     
    Po svemu sudeći, bivši radnici ovog preduzeća su „zadnja rupa na svirali“ za Opštinu Kovačica, koja ima određena prava i obaveze kao osnivač, pa tako i po važećim propisima može da preuzme odgovornost za probleme koji su nastali. Pošto se JP „Relax“ ne oglašava na njihove zahteve, radnici su bili prinuđeni da se obrate opštini sa predlogom za mirno rešenje spora.
     
    Opširnije na portalu Storyteller.
     

    Poznati sportsko-rekreacioni centar „Relax“ iz Kovačice koji je upotpunjavao turističku ponudu Banata je u procesu gašenja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]