• Kovin spreman za letnju sezonu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Opština Južnog Banata spremna je za doček turista na Dunavac i Šljunkaru, u rezervate prirode, Deliblatsku peščaru i jezero Kraljevac.

    „Sarmijada” u Malom Bavaništu, zaokružila je zimsko-prolećni kalendar manifestacija, dok u opštini Kovin uveliko rade na pripremi za nastupajuće tople dane.Letnju sezonu otvara tradicionalno okupljanje privrednika „Stari Lala” narednog meseca uz „zvanični” silazak na reke za Međunarodni dan Dunava. To će, po rečima ovdašnjih turizmologa, biti nešto drugače sa učešćem umetnika od pera, i uz nekoliko izložbi sa zadatom temom – reke.Ovaj koncept, samo načinje sezonu letnjih migracija na vode, kovinski Dunavac i Šljunkaru, najpopularnije lokalitete u ovom kraju, na kojima se radilo mnogo, još zimus.
     
    „Ojačani su postojeći pontoni u zimovniku naše marine, u šta je uloženo šest miliona dinara, a plan je da se i proširi, jer tu svoja plovila ostavljaju kako Kovinci, tako i ljudi iz Smedereva, Vršca, Pančeva, Kragujevca. Iako imamo 131 privez, interesovanje je veliko i postoje liste čekanja, pre svega zato što su uslovi dobri, a prostor pokriven video-nadzorom. Zato ćemo aplicirati kod nadležnog ministarstva da se zimovnik proširi”, kaže Divna Kirilov, direktorka Turističke organizacije opštine Kovin, o marini, u kojoj na otvaranje letnje sezone čekaju i dve parkirane šajke. Replike brodova iz 17 veka izgrađene su prošle godine i na raspolaganju su gostima za plovidbu, sve do Smederevske tvrđave na obali Dunava.
     
    Vlada Srbije odobrila je ove godine 636 miliona dinara za četiri projekta na području Podunavlja, među kojima su i dva južnobanatska. Tako je u Kovinu u toku izgradnja sportsko-rekreativnog centra sa auto-kampom na veštačkom jezeru Šljunkara, kao i biciklističke staze kroz Južni Banat, duž dunavskih nasipa, od Vračevog Gaja do Stare Palanke u opštini Bela Crkva.

     

    „To je projekat koji će povezati Južni Banat i naše opštine, stazom dugom 10,3 kilometra, a koji se poklapa sa međunarodnom rutom Evrovelo 6 i 13. Time će i Šljunkara, popularno izletište, biti atraktivnija za posetioce. Tu su i dva rezervata prirode, Deliblatska peščara i jezero Kraljevac, biseri turističke ponude ovog dela Južnog Banata, za sve koji vole odmor daleko od užurbanog gradskog života”, napominje Divna Kirilov, iz Turističke organizacije, koja treću godinu zaredom, zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Pančevo, sprovodi i arheološka istraživanja na ostacima tvrđave grada Kovina. Plan je, po njenim rečima, da ovaj vredan lokalitet bude zaštićen i potom dostupan posetiocima.

    Sam Kovin obogatio je svoju ponudu za najmlađe. Na mestu nekadašnjeg doma JNA, sada je „Dečje selo”, kutak za igru i zabavu mališana i roditelja, ali se ne zapostavljaju, napominju ovde, ni okolna naselja. Tako je selo Gaj dobilo novu letnju pozornicu, asfaltirane su ulice i uređeni parkinzi u Bavaništu, Mramorku i Skorenovcu i renovirane opštinske prostorije u svim naseljima, za brojna udruženja koja su nosioci manifestacionog turizma ovog kraja.

     

    Opština Južnog Banata spremna je za doček turista na Dunavac i Šljunkaru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]