učionica, školska tabla Foto: Pixabay
Društvo

Kovinski Zmajevci u Svetskoj nedelji svemira

Izvor: 
013info Pet, 07/10/2022 - 08:13Učenici kovinske „Zmajeve“ osnovne škole i ove godine učestvuju u Svetskoj nedelji svemira, koja se održava širom sveta od 4. do 10. oktobra. Tema ove godine je „Svemir i održivost“.

“Ove godine akcija se održava tokom Dečije nedelje, a tema je usmerena ka promišljanju kako je održivost u svemiru povezana sa načinom na koji čovečanstvo koristi svemir, posebno orbitalno područje koje okružuje Zemlju, koje je ograničeni resurs. U centru pažnje je kako istraživanje svemira i daljinsko posmatranje Zemlje mogu pomoći u pokretanju promena na našoj planeti. Ovo uključuje merenje klimatskih promena, identifikaciju zagađenja na kopnu i moru, podršku poljoprivredi u zemljama u razvoju.

Prvi put u ovako ozbiljan problem uključili su se učenici mlađeg uzrasta, đaci drugog razreda učiteljice Svetlane Baković. Svojim radovima na veoma originalan način i sa mnogo ozbiljnosti prikazali su razmišljanja o planetarnom problemu, o planeti koju njima ostavljamo. Produkti njihovog rada, pod nazivom “Zemlja u prozoru”  uključeni su i u međunarodni projekat “Recite glasno, nek čuju svi ljudi, kakve mogućnosti Svemir nudi”, NVO “Oaza znanja” iz Podgorice”, kaže koordinator projektnih aktivnosti škole, profesor emeritus Dejan Kreculj.
MarketingNajnovije vesti